Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/atal-mot-personer-i-friskoleforening/

SVERIGE

Personer kopplade till Römosseskolan åtalas för ekonomisk brottslighet

Två personer med nära koppling till den omskrivna Römosseskolan i Göteborg åtalas som misstänkta för grovt bokföringsbrott.

Åtalet är den första produkten från en omfattande förundersökning gällande skolan och de föreningar som har ekonomiska band till skolverksamheten.

För mindre än två veckor sedan beslutade Göteborgs stad att stoppa utbetalningar av skolpengen till den kritiserade Römosseskolan i Angered. På måndagen lämnade åklagaren Henric Fagher in ett åtal mot två personer med koppling till skolan, som mot sina nekanden misstänks för grovt bokföringsbrott.

– Dagens åtal gäller en förening. De som är åtalade är föreningens ordförande plus ytterligare en person som inte har någon formell ställning, men som väl har varit den som i praktiken bedriver verksamheten, säger Henric Fagher till DN.

Den sistnämnde har samtidigt som han företrätt föreningen skickat fakturor till Framstegsskolan där han själv haft en ledande ställning, och Framtidsskolan, som tagit emot fakturorna.

Rent konkret består den misstänkta brottsligheten i att föreningen saknar bokföring för åren 2016-2018.

– Det är basen för bokföringen som saknas, nämligen grund- och huvudbok. Det finns ingen grund- och huvudbok för de här åren, trots att man har haft en ganska omfattande verksamhet som i vart fall har rört sig om en 4,5 miljoner kronor in och ut på konto, säger Henric Fagher.

Hur allvarligt är det misstänkta brottet?

– Utan grund och huvudbok kan man inte skapa redovisningsrapporter, man kan inte skapa en årsredovisning och man kan inte plocka fram underlag för momsredovisning och annat. Det är själva grunden som saknas, säger Fagher som fortsätter:

– De förnekar brott och vissa invändningar har kommit fram under förundersökningen. Bland annat hävdar de att föreningen inte är bokföringsskyldig och att man visst har haft någon form av bokföring.

Ordförande för grundskolenämnden i Göteborg är Axel Darvik (L).

– Åtalet stärker våra misstankar om att Römosseskolan fört ut pengar till islamistisk verksamhet i Sverige och utomlands. Det har också pågått under en längre tid, säger han vid en presskonferens i Göteborg på måndagen.

Hur har du fått denna information?

– Jag har fått den informationen från de inblandade myndigheterna.

Darvik efterlyser mer transparens i skolverksamhet som liksom Römosseskolans bedrivs av ideella föreningar.

– Det är märkligt att vi inte har en offentlighetsprincip även för denna verksamhet, det handlar alltså om ideella föreningar som inte ens behöver lämna in en redovisning till bolagsverket. Först när brott misstänks kan man börja nysta upp sånt här, säger han.

Utredningen av de brott som kan ha begåtts inom ramen för Framstegsskolans verksamhet fortsätter och Henric Fagher säger att han förväntar sig att den delen av förundersökningen är färdig om runt en månad. Mannen som haft en ledande ställning inom skolan är misstänkt även i denna del av utredningen.

– När det gäller förundersökningen i de andra delarna så kan jag inte lämna några uppgifter, men jag kan i vart fall bekräfta att det pågår förundersökning i andra delar och att det är hänförligt till Framstegsskolan i Göteborg. Bland brottsmisstankarna finns misstanke om grov förskingring och grovt bokföringsbrott, säger Henric Fagher.

DN har sökt den åtalade mannen som tidigare haft en framträdande ställning inom Framstegsskolan, men han har inte gått att nå. Mannens advokat, Per Gunnarsson, säger så här:

– Det enda han vill föra ut är att han förnekar brott och att han ser fram emot en prövning.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt