Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 00:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/atalad-for-att-ha-spionerat-for-ryssland-far-sin-dom/

SVERIGE

47-åring döms till fängelse för spioneri

Den misstänkte mannen greps på en nattklubb i Stockholm.
Den misstänkte mannen greps på en nattklubb i Stockholm. Foto: Privat

Den nu 47-årige göteborgaren greps av Säpo på en nattklubb medan han åt middag med en rysk ambassadtjänsteman.

Mannen hade då 27.800 kronor på sig som han enligt åklagare hade fått som betalning för att lämna ut hemliga uppgifter om svenska storföretag till Ryssland.

Nu döms han till tre års fängelse för spioneri.

– Det är fullständigt unikt, även i internationellt perspektiv, att få en agent som arbetat för ryska underrättelsetjänsten fälld för spioneri, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Göteborgaren greps den 26 februari 2019 på nattklubben Kristall på Kungsgatan i Stockholm. Två och ett halvt år senare åtalade Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, mannen för spionage för Rysslands räkning.

– Vi tar honom med fingrarna i syltburken, sa Ljungqvist under förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt.

47-åringen hade 27.800 kronor på sig som han enligt åklagare ska ha fått som betalning från den ryske ambassadtjänstemannen som han åt middag med.

Han hade också en papperslapp från tjänstemannen med instruktioner om hur han skulle kopiera uppgifter utan att lämna spår efter sig.

Bild 1 av 2
Foto: Polisen
Bild 2 av 2 Mannen som misstänks ha rekryterats av ryska underrättelsetjänsten.

Göteborgs tingsrätt dömer honom nu till tre års fängelse för spioneri för att han hade lämnat ifrån sig företagshemligheter från lastbilstillverkaren Scania.

Vid tiden för gripandet drev mannen eget företag som teknisk konsult åt Volvo och Scania. Enligt domen anses det vara bevisat att mannen har kopierat hemlig information från storföretagen och lämnat över den till den ryske ambassadtjänstemannen. Mannen anses också ha varit medveten om att informationen skulle komma Ryssland till del.

Men för att kunna dömas för spioneri krävs det att Sveriges säkerhet kan skadas om uppgifterna kommer främmande makt till del. Här resonerar tingsrätten att detta gäller för de uppgifterna mannen lämnat ut från Scania, men inte från Volvo.

Åklagaren Mats Ljungqvist uppger för DN att han trots det är nöjd med utslaget.

– Det här är ett oerhört komplext mål och det är svår juridik som inte prövats så många gånger någonsin. Utöver det fanns oerhört stort tekniskt material. Men jag kan konstatera att tingsrätten har i en mycket välskriven dom förmått att hantera hela det komplexa materialet mycket väl.

Att någon döms för spionage i Sverige är enligt honom väldigt ovanligt.

– I den här typen av mål har vi de absolut bästa motståndarna som går att få när det gäller kontraspionage. Ryssarna och SVR, de är världsmästare på detta och lägger ner oerhört mycket tid, pengar och kraft för att få saker att se ut som andra saker än vad de egentligen är. Det är fullständigt unikt, även i internationellt perspektiv, att få en agent som arbetat för ryska säkerhetstjänsten fälld för spioneri.

Enligt domen saknas det helt dokumenterade telefonkontakter och mejl mellan 47-åringen och den ryske ambassadtjänstemannen – annat än att den nu dömde mannen hade antecknat ryssens födelsedag i sin kalender.

Agenterna som övervakade mötet då 47-åringen greps beskrev stämningen mellan de båda männen som hjärtlig. ”De fyra första uppgifterna var inget problem”, ska mannen ha sagt enligt agenternas vittnesmål, varpå tjänstemannen hade svarat: ”Det kommer fler uppgifter”.

Båda ska också ”genom olika rörelsemönster, avledningsmanövrar och liknande” försökt förvissa sig om att de inte är övervakade innan de möttes på den avtalade platsen, enligt domen.

Under rättegången hade 47-åringen medgett att han hade träffat tjänstemannen men han nekade till att ha gjort sig skyldig till spionage.

Mannens försvarsadvokat Taavi Tuula berättar för DN att domen kommer att överklagas.

– Detta är naturligtvis en besvikelse och vi menar att tingsrätten har gjort en oriktig bedömning av såväl rättsfrågan som bevisfrågorna. I sista ledet har tingsrätten kommit fram till att han skulle ha överlämnat information och det är ju indiciebevisning till detta, och den slutsatsen menar vi är oriktig, säger han.

Tingsrätten har belagt 47-åringen med reseförbud och ålagt honom att lämna ifrån sig sitt pass. De 27.800 kronor i kontanter som manen hade på sig vid gripandet ska förverkas.

Ämnen i artikeln

Säpo
Ryssland
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt