Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/atalas-for-rader-av-grova-hot-mot-journalister/

SVERIGE

Åtalas för rader av grova hot mot journalister

Uddevalla tingsrätt.
Uddevalla tingsrätt. Foto: Adam Ihse/TT

En man i 30-årsåldern från Bohuslän åtalas vid Uddevalla tingsrätt för sju fall av olaga hot och ett fall av hot mot tjänsteman.

TT Text

Hoten har varit riktade mot journalister på SVT, TV4 och Aftonbladet. Mannen har i inlägg på Instagram talat om hur han planerat att använda grovt våld och sexuella övergrepp mot personerna.

Några av inläggen är skrivna på redaktionernas allmänna Instagramkonton, medan andra är skriva direkt till enskilda reportrars konton.

Hoten har framförts från sommaren 2020 fram till februari 2021. Flera journalister begär nu skadestånd för kränkning på mellan 5 000 och 10 000 kronor.

Mannen åtalas också för hot mot tjänsteman då han ringt polisens växel och hotat att angripa polischefen i region Väst med våld. I förhör nekar mannen till brott.

Läs mer nyheter från Göteborg och västsverige här

Ämnen i artikeln

Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt