Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/atta-aldre-i-goteborg-har-insjuknat-med-covid-19-efter-att-de-fatt-forsta-vaccindosen/

Sverige

Åtta äldre i Göteborg har insjuknat med covid-19 efter att de fått första vaccindosen

Så här ser vaccindoserna som distribueras av Västra Götalandsregionen till kommunerna ut.
Så här ser vaccindoserna som distribueras av Västra Götalandsregionen till kommunerna ut. Foto: Tommy Holl/TT

Åtta äldre på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg har smittats i covid-19 efter att de fått den första vaccindosen.

Den senaste veckan ökade antalet smittade på kommunala och privata äldreboenden från 79 till 96 personer.

– Efter en dos har man dåligt skydd, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

De som blivit sjuka efter första sprutan bor på ett kommunalt vård- och omsorgsboende på Hisingen med totalt 35 hyresgäster.

– Vi har fortfarande ett allvarligt läge och det återspeglar sig i verksamheten, säger Babbs Edberg, chef för den nya äldre- samt vård- och omsorgsnämnden i Göteborg.

Samtidigt anser Edberg att uppgiften om de åtta insjuknade efter att de fått den första vaccindosen inte ska överdramatiseras.

– Att de blivit sjuka ska inte vara kopplat till själva vaccinet, och vi får komma ihåg att man bedöms ha ett 40-procentigt skydd efter första dosen. Det är klart att man kan få covid-19 då. Jag ser det här mer som en slump och ingen av de åtta uppges vara särskilt sjuk, det är lindriga symtom.

Babbs Edberg är förvaltningsdirektör på nya äldre- samt vård- och omsorgsnämnden i Göteborgs stad.
Babbs Edberg är förvaltningsdirektör på nya äldre- samt vård- och omsorgsnämnden i Göteborgs stad. Foto: Sören Håkanlind/Göteborgs stad

Apropå det som skett på vård- och omsorgsboendet säger Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg:

– Efter en dos har man dåligt skydd, efter dos två får man skydd efter någon vecka. Mer än så kan vi inte säga nu.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, under en pressträff i somras.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, under en pressträff i somras. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Under onsdagen var Babbs Edberg med och informerade kommunstyrelsen om pandemiläget. En annan uppgift som stack ut var att det skedde ett större utbrott förra veckan på ett annat äldreboende, 21 personer hade då konstaterad covid-19. Efter den 7 januari ska dock ingen ytterligare person ha smittats.

– Smittspårningen visar att det är några av medarbetarna där som varit smittade men som inte hade symtom. Det är en av de orsaker vi ofta ser när vi smittspårar. Man får också komma ihåg att det handlar om hyresgäster som också rör sig ute i samhället som alla andra, det händer också att de kan smittas på sjukhus, säger Babbs Edberg.

Denna vecka har det rapporterats in 96 covid-smittade personer av de totalt 4.300 som bor på kommunala och fristående vård- och omsorgsboenden i Göteborgs stad. Förra veckan var de 79 personer.

Inom hemtjänsten har man också, som Edberg säger, ”sett en smygande ökning under ett par veckor”.

– Det är inget alarmerande. Vi bedömer att det beror på den allmänna smittspridningen, dessa människor rör sig också ute.

Innan denna vecka är slut räknar man med att samtliga inom särskilda boenden som velat också har fått sin första dos vaccin, den andra ges efter omkring tre veckor. Inför att större grupper ska erbjudas sprutan har Göteborgs stad bett pensionerade sjuksköterskor och skolsköterskor att anmäla sig om de vill ställa upp.

– Vi har fångat upp några skolsköterskor som sagt att de vill. Men vi är inte där än utan det är för beredskap för framtiden, säger Babbs Edberg.

Inom politiken i Göteborg faller ansvaret för äldreomsorgen på Elisabet Lann (KD). Hon säger:

– Det är ju illa fortfarande, vi har en stor samhällspridning och det syns i våra verksamheter. Men jag skulle ändå säga att vi har läget under kontroll.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt