Folkhälsomyndigheten kommer i januari att låta testa avloppsvattnet på Arlanda flygplats för coronavirus.
Att upptäcka tidigare okända varianter är däremot svårt.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 07:51
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/avloppsvatten-pa-arlanda-ska-testas-i-jakt-pa-corona/
Folkhälsomyndigheten kommer i januari att låta testa avloppsvattnet på Arlanda flygplats för coronavirus.
Att upptäcka tidigare okända varianter är däremot svårt.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Uppdraget till Folkhälsomyndigheten (FHM) om att överväga testning av avloppsvattnet på Arlanda kom från regeringen i slutet av december. EU-kommissionen anser att det skulle kunna ge mer information om nya virusvarianter, skrev regeringen då i ett pressmeddelande.
Möjligheten att upptäcka låga nivåer av virusvarianter som tidigare är okända är dock begränsad, enligt FHM.
”Värdet av en sådan övervakning är framför allt att kunna följa förändringar i virusnivåer och vilka virusvarianter som dominerar från inresande till Arlanda över tid”, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande på torsdagen.
Under januari kommer en forskargrupp på KTH att genomföra ett pilotprojekt och ta prover från avloppsvattnet på flygplatsen.
Spridningen av covid i Kina har ökat i samband med att restriktioner togs bort och i övriga världen har det uppstått en oro för att nya varianter kan spridas från landet.
Sedan den 7 januari måste inresande från Kina från 12 år, bosatta utanför EES-länderna och Schweiz, visa upp ett negativt covidtest vid ankomst till Sverige. EU:s krishanteringsmekanism IPCR har rekommenderat EU-länderna att införa kravet.
Folkhälsomyndigheten konstaterar på torsdagen i en analys till regeringen att covidspridningen i Kina inte har ”väsentlig påverkan” på det epidemiologiska läget i Sverige. Det finns en hög immunitet i Sverige och de omikronvarianter som florerar i Kina har redan förekommit i EU, enligt myndigheten.
FHM skriver dock att det råder stor osäkerhet kring antalet bekräftade fall, avlidna, sjukhusvårdade samt vilka virusvarianter som cirkulerar. Därför är beslutet om inreseregler en proportionell åtgärd som kan ha effekt om den införs i fler EU-länder, enligt myndigheten, som däremot bedömer att kravet har ”marginell effekt” för Sverige.
Läs mer:
Miljarder resor ökar oron för att smittan ska spridas i Kina
Regeringen kräver negativt covidtest för resenärer från Kina