Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/avstangt-malmo-stod-stilla-nar-forumet-inleddes/

SVERIGE

Avstängt Malmö stod stilla när forumet inleddes

Säkerhetspådraget under Malmöforumet är massivt. Stora områden är avspärrade och polisnärvaron är hög.
Foto: Anders Hansson

Säkerhetspådraget på Malmös gator är massivt under onsdagen. Med stora avspärrningar, prickskyttar på taken och helikopter och drönare i luften säkrade polisen transporterna av toppolitiker och andra deltagare till Malmöforumet mot antisemitism.

En efter en slussades delegationerna ut från hotellet på Malmö Live i svarta bilar med tonade rutor – omgivna av polisbilar. Under en och en halv timme kördes delegationerna mot konferensen på Malmömässan i Hyllie, samtidigt som polisens helikopter och drönare hovrade i luften. På hotellets och närliggande byggnaders tak stod poliser utposterade.

Alla stadsbussar i staden stod stilla. Och jämfört med en vanlig onsdag rörde sig få malmöbor i kvarteren kring hotellet. De flesta var väl förberedda och kände till att det skulle bli svårt att ta sig fram.

Ebba von Platen, student vid Malmö universitet, skulle träffa sina klasskamrater för ett grupparbete på universitetet under onsdagsförmiddagen. Avspärrningarna gör det svårt att röra sig kring universitetets lokaler men Ebba von Platen tycker att konferensens syfte gör det värt de logistiska problemen.
Foto: Tove Hansson

Ebba von Platen, som pluggar till grundskollärare på Malmö universitet, hade väntat sig avspärrningar, men är ändå förvånad över pådraget.

– Jag tycker att konferensens ämne är en jätteviktig sak att uppmärksamma och belysa. Men det känns lite overkligt, jag har aldrig sett så mycket poliser på en och samma plats, säger hon.

Dagen förflöt lugnt, enligt polisen.

Bild 1 av 6
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 6
Foto: Tove Hansson

– So far so good – det är så lugnt, så lugnt. Men det ska det vara. Vi har en stor utmaning i dag och det är logistiken. Det gäller för oss att hålla malmöborna i rörelse med så korta stopp som möjligt, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, som befinner sig inne på Malmömässan, vid lunchtid.

Hon säger att transporterna av deltagare från hotellet till forumet på Malmömässan har flutit på enligt plan.

– Sedan blir det samma, från 16.30 börjar det hetta till igen. Då blir det inte roligt om man ska ta sig ut från Malmö. Vi räknar med att det kommer att pågå ungefär 16.30 till 20.00, säger Ewa-Gun Westford.

Under eftermiddagen meddelade Skånetrafiken att alla stadsbussar i Malmö ställs in resten av onsdagen. Busstrafiken planeras att vara igång igen först under torsdagsmorgonen.

Tom Petersson tycker att informationen till de boende inför Malmöforumet har varit bristfällig.
Foto: Anders Hansson

Tom Petersson är ute och promenerar med sin son i barnvagn i stadsdelen Hyllie där Malmömässan ligger. Han bor i en lägenhet i närheten och har fått lov av sin arbetsgivare att jobba hemifrån den här dagen.

– Jag skulle egentligen haft ett möte i Staffanstorp i eftermiddag men det hade knappt gått att runda avspärrningarna som här ser ut i dag. Vi som bor här känner oss lite isolerade, det är som ett gated community men jag tänker att vi får anpassa oss de här dagarna. Här finns ju affärer och allt vi behöver för att klara oss, säger han.

Liksom flera andra DN pratar med tycker Tom Peterson att informationen till invånarna i Hyllie har varit bristfällig.

Berit Nilsson bor precis intill avspärrningarna vid Malmöforumet.
Foto: Anders Hansson

Precis intill avspärrningarna mot Malmömässan bor Berit Nilsson som har varit ute med rullatorn och tittat på solrosor. Varje gång hon kikat ut från sitt fönster de senaste dagarna har gatan nedanför kryllat av poliser.

– Jag har aldrig känt mig så trygg! Samtidigt är jag rätt låst för jag kan inte åka nånstans. I går var jag på en behandling på andra sidan stan, men när jag skulle hem stannade bussen en halvtimmes promenad härifrån, säger hon.

På bottenplan i samma husblock sitter undersköterskorna Nora Rachid och Elin Törnberg och väntar på patienter till det privata covidtestcentret där de jobbar.

– Vi har haft tre kunder i dag och vi ska jobba i tretton timmar. I vanliga fall tar vi emot minst fyrtio kunder på en dag. Vi tog tåget in i stället för bilen. Jag tycker det förstör rätt mycket när de blockerar så här mycket, säger Nora Rachid.

Polisens presstalesperson Nils Norling säger att han har förståelse att de stora avspärrningarna skapat frustration och viss ilska hos malmöborna.

– För vår del har det flutit på bra, vi har kunnat följa den plan vi lagt upp för att kunna genomföra det här på ett så säkert sätt som möjligt. Vi är fullt medvetna om de problem som trafiksituationen ställer till för malmöborna men vi uppskattar samtidigt malmöbornas förståelse i det här, så att den här mycket viktiga konferensen kan genomföras på ett säkert sätt, säger han.

Elin Törnberg och Nora Rashid utanför covidtestcentret vid Malmömässan där Malmöforumet hålls.
Foto: Anders Hansson

En bit bort, på Hyllie torg mellan Malmö arena och shoppingcentret Emporia, har åtta palestinska demonstranter ställt upp plakat och palestinska flaggor. Förutom ett antal dialogpoliser är de i stort sett ensamma på torget.

– Jag har inget emot judar och Förintelsen var avskyvärd. Men man måste få kritisera Israel och ockupationen utan att bli kallad antisemit. Men våra barn dödas och våra hem förstörs, jag tycker inte det är rättvist att vi palestinier ska behöva betala ett så högt pris, säger Nahla Al Hassan som kommer från en palestinsk kvinnoförening.

Ett fåtal personer hade samtalats för att demonstrera mot Israel i samband med konferensen i Malmö.
Foto: Anders Hansson

Senare under dagen protesterade även en grupp romer som menade att forumet inte tillräckligt fokuserar på hur romer drabbades under Förintelsen.

Läs mer:

Toppolitiker från hela världen samlas i Malmö

Judiska församlingen: ”Vi vill inte ha vackra floskler”

Vandringsutställning om Auschwitz kommer till Malmö

Youtubechefen om jakten på antisemitiskt innehåll: Vi är inte perfekta