Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/axel-josefson-m-om-explosionen-valdigt-allvarligt/

SVERIGE

Axel Josefson (M) om explosionen: ”Väldigt allvarligt”

01:40. Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, är på plats efter explosionen.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) var under morgonen på plats vid branden i Annedal.

– Oaktat var i Göteborg man bor ska man inte behöva uppleva varken sprängningar eller skjutningar, säger han till DN:s utsände reporter.

Tidigt på tisdagsmorgonen skakades ett flervåningshus i Annedal i centrala Göteborg av en explosion. Den brand som utvecklade sig spred sig i byggnaden och åtminstone tre trappuppgångar vad vid 11-tiden fortfarande rökfyllda.

Räddningstjänsten uppgav vid samma tid att branden inte var att beteckna som under kontroll.

På morgonen tog sig kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson till Annedal.

– Jag fick ett sms vid sextiden i morse av stadsdirektören Eva Hessman och kom hit för att med egna ögon se omfattningen. Det är som alla vet många drabbade, och nu jobbar socialjouren med att ta hand om dem och ordna boenden, säger han till DN:s reporter på plats.

Vad vet du om vad som hänt?

– Inte mer än vad som räddningstjänsten sagt om att det är mindre troligt med en naturlig explosion.

Det här är en omfattande händelse mitt i staden, hur upplever du situationen?

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt, men oaktat var i Göteborg man bor ska man inte behöva uppleva varken sprängningar eller skjutningar. Från Allianssidan i politiken har vi en fast övertygelse om att vi ska komma tillrätta med det här problemet. Det ligger högst upp på vår dagordning.

Men nu återstår fortsatt att få klarhet i orsaken?

– Ja, det är för tidigt att uttala sig om det är en kriminell handling som ligger bakom detta, vi kommer följa det noga.

Enligt uppgifter på Göteborgs stads hemsida har hundratals boende evakuerats från fastigheten. En stor mängd människor har sökt sig till kyrkor i området, som används som uppsamlingsplatser.

– Annedalskyrkan är uppsamlingsplats för drabbade. Om man inte är i behov för vård på sjukhus så kommer man tas upp till Annedalskyrkan. Vi har tidigare haft Saronkyrkan men den är full så nu är det Annedalskyrkan, säger Jennie Carlsson som leder sjukvårdsinsatsen vid branden.

Läs mer:

Liverapportering om explosionen i Göteborg

Explosion i centrala Göteborg – 16 vårdas på sjukhus

Vittne: ”Jag vet inte när jag kan återvända”

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt