Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 10:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/barbara-bergstrom-kritiken-mot-var-skola-har-inget-med-verkligheten-att-gora-det-ar-bullshit/

2 min 4 sek. Barbara Bergström grundade Internationella engelska skolan. Hör henne om miljarden hon tjänat – och varför hennes porträtt hängts upp i alla skolor.
SVERIGE

Barbara Bergström: ”Kritiken mot vår skola har inget med verkligheten att göra. Det är bullshit”

Barbara Bergström har tjänat närmare en miljard kronor på Internationella engelska skolan. I debatten är hon symbol för friskolans expansion.

Nu rustar hon och maken Hans Bergström för ett valår där flera partier, även från höger, vill reglera friskolan.

– Kritiken mot vår skola har inget med verkligheten att göra. Det är bullshit, säger Barbara Bergström.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 18 Barbara Bergström har för vana att inspektera elevernas toaletter när hon rör sig ute i verksamheten.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 18 När Barbara Bergström sålde skolan till amerikanska ägare tjänade hon 918 miljoner kronor.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 18 ”Good morning” trumpetar Barbara Bergström när hon möter elever i korridoren.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 18 Barbara och Hans Bergström möttes första gången i Internationella engelska skolan. Hans Bergström var chefredaktör på DN och skrev en krönika om Barbara, som låg i konflikt med Skolverket om betygsättning i årskurs 6.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 18 Hans Bergström, tidigare publicist och talskrivare åt flera folkpartistiska partiledare, försvarar ofta Barbara Bergström i debatten om friskolorna.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 18 I paret Bergströms rollspel är Hans koncernens ”hjärna” och Barbara ”hjärtat”. Men det var Barbara Bergström som grundade skolan. ”Lite hjärnkapacitet har jag nog allt”, säger hon.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 18 Barbara och Hans Bergström bor huvudsakligen i Boca Raton på Floridas östkust. Här berättar Barbara Bergström att Boca Raton betyder ”Råttans Mun”.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 18 Äkta päls? Nej, Barbara Bergström är mångårig vegetarian och djurvän.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 18 Internationella engelska skolan har för avsikt att expandera nedåt i åldrarna. I Upplands Väsby öppnade koncernen nyligen en skola med årskurser F-9 i Marabous gamla kontorslokaler.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 18 Efter försäljningen av Internationella engelska skolan har paret Bergström bland annat finansierat en professur vid Handelshögskolan i Stockholm.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 18 Hans Bergström, tidigare folkpartistisk talskrivare, är besviken på tonläget hos de borgerliga partierna. Han tycker att de borde försvara friskolorna på ett tydligare sätt.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 18 Barbara Bergström föddes i tyska Wuppertal 1946 som Bärbel Röder.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 13 av 18 Paret Bergstöm i sin Volvo-SUV på väg mot skolan i Upplands Väsby.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 14 av 18 Internationella engelska skolan ingick nyligen ett avtal med det kommunala bostadsbolaget som går ut på att skolan köper skolfastigheten av kommunen för en än så länge hemlig summa.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 15 av 18 Barbara Bergström kramar om rektorn för skolan i Gubbängen, en tidigare narkotikapolis från Australien vid namn Steven Bye.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 16 av 18 Barbara Bergström är mån att hennes person ska fortsätta prägla skolorna – i varje skola hänger hennes porträtt, målat av paret Bergströms vän Leif Zetterling.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 17 av 18 I moderskolan i Gubbängen finns en aula döpt efter grundaren. Här ska även ett bibliotek med parets böcker inrättas.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 18 av 18 På väg ut från skolan i Upplands Väsby norr om Stockholm kommer en grupp flickor fram till Barbara Bergström och säger att man saknar mjölk i matsalen.
Foto: Alexander Mahmoud