Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 12:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/barnfamiljer-maste-lamna-sina-hem-flyttas-till-asylboende-pa-gammalt-sanatorium/

01:36. Ali Reza Soltani är tio år och har levt mer än halva sitt liv i Sverige. Nyligen rycktes han upp från skolan och vännerna i Skövde där familjen bodde i lägenhet, för att i stället hamna på flyktingförläggningen i Spenshult.
SVERIGE

Barnfamiljer måste lämna sina hem – flyttas till asylboende på gammalt sanatorium

I takt med att allt färre söker asyl i Sverige har Migrationsverket börjat avveckla sina bostäder runtom i landet.

Med kort varsel tvingades 12-åriga Mohadese Soltani och hennes familj lämna lägenheten de bott i under flera år för ett rum på ett av landets största asylboenden.

Ett stort antal barnfamiljer har gjort samma resa under sommaren och nu kritiseras hanteringen av skolledare och organisationer som menar att barnperspektivet åsidosätts.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Mohadese och Ali Reza Soltani väntar på bussen som ska ta dem in till deras nya skola i Oskarström. – Skolan är bra men jag längtar tillbaka till mina kompisar i Skövde, säger Mohadese.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 12 Ali Reza Soltani är tio år och har levt mer än halva sitt liv i Sverige. Nyligen rycktes han upp från skolan och vännerna i Skövde där familjen bodde i lägenhet, för att i stället hamna på flyktingförläggningen i Spenshult, ett före detta sanatorium två mil norr om Halmstad. Här har ett stort antal barnfamiljer hamnat sedan Migrationsverket börjat avveckla sina boendeplatser runtom i landet.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 12 Femårige Daneil Karimi är ett av de 120 barn som på kort tid flyttat in på asylboendet i halländska Spenshult, tillsammans med sina föräldrar Nematullah Karimi och Zeiagul Ghazanfari. Tidigare bodde de i ett radhus i Borås. De läste svenska och hade många vänner. Nu är Zeiagul gravid med familjens andra barn och orolig för hur det ska gå att leva med ett spädbarn i rummet på anläggningsboendet. – Det är jättesvårt. Jag har Ingen bra känsla. Vi vet ingenting om morgondagen.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 12 Femårige Daneil Karimi ska snart få ett syskon. Han har ännu inte börjat på förskolan sedan uppbrottet från radhuset i Borås till flyktingförläggningen utanför Halmstad.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 12 På Spenshult delar alla kök, toalett och dusch. Nematullah Karimi bär tillbaka disk genom de gamla sjukhuskorridorerna efter kvällsmaten tillsammans med sonen Daneil.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 12 Två dagar i veckan får de boende på flyktingförläggningen i Spenshult besök av Zahra Karimi från Rädda Barnen och Lina Andersson från Svenska kyrkan. Här får Saida Ibzahimova frisyren fixad.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 12 – Detta är ingen plats för barn. Yosef Gholami flydde från Afghanistan med dottern Milika (på bilden) och sonen Mahdi. Barnen rycktes upp från sin gamla skola i Borås mitt i terminen – trots att Migrationsverket säger att de försöker ta hänsyn till barnens skolgång när de ska flyttas.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 12 Najma Mahmoud Ahmed och Saida Ibzahimova gör sig fina i håret utanför huset där Rädda Barnen och Svenska kyrkan ordnar fritidsaktiviteter.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 12 Dawood Soltani kom från Afghanistan med sin familj under den stora flyktingkrisen 2015. Familjen har fått flera avslag men överklagat. Nyligen flyttades familjen från lägenheten de bott i under flera år för att istället placeras på Migrationsverkets stora asylboende i halländska Spenshult.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 12 Mohadese och Ali Reza Soltani bodde i en trerummare i Skövde. Där hade de vänner och gick i skolan. Uppbrottet i somras kom plötsligt, med ett par veckors varsel informerades de om att lägenheten var uppsagd.
Foto: Anders Hansson
Bild 11 av 12 Kobra Mirzayi ska börja förbereda kvällsmat på asylboendet i halländska Spenshult. Familjen förvarar maten och all köksutrustning på rummet – det som lämnas kvar i det gemensamma köksutrymmet försvinner lätt.
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 12 Mohadese längtar tillbaka till Skövde. Där hade hon eget rum med skrivbord. Nu gör hon läxorna sittandes i sängen.
Foto: Anders Hansson