Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/baylan-kallar-upp-skogsstyrelsens-chef/

SVERIGE

Baylan kallar upp Skogsstyrelsens chef

Foto: Henrik Montgomery/TT

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill träffa Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist för att prata om den senaste tidens medierapportering om Sundqvist och myndigheten. Ministern vill inte svara på om han har fortsatt förtroende för generaldirektören.

TT Text

Enligt näringsministerns pressekreterare har Sundqvist bjudits in till ett möte i regeringskansliet nästa vecka, rapporterar TT. Ministern uppges vilja ha direkt information från generaldirektören efter den senaste tidens granskningar. I veckan avslöjade DN att Herman Sundqvist med familj äger skog för över 30 miljoner kronor som hans egen myndighet har tillsyn över. Under sin tid som generaldirektör har han enligt egen uppskattning skickat in avverkningsanmälningar för runt 20 hektar skog – anmälningar som de tjänstemän han är chef över ska granska.

– Jag skulle säga att det här skogsägandet är en förtroendeskadlig bisyssla och det är ett lagbrott, sa Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Ibrahim Baylans pressekreterare Kajsa Loord hälsar till DN att ministern inte kommer att svara på några frågor om mötet förrän det har ägt rum i nästa vecka. Hon vill inte heller svara på om Baylan har fortsatt förtroende för Herman Sundqvist som generaldirektör för Skogsstyrelsen.

Till DN har generaldirektören sagt att han anser sig ha varit öppen med sitt skogsägande gentemot regeringen.

– Det har varit fullständigt känt för regeringen och på regeringskansliet när jag anställdes. Sedan gäller samma sak för mig som för alla andra – det är inte förbjudet att vara skogsägare.

Läs också: Tjänstemän larmar: Hotade skogar huggs ned

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt