Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/bebis-omhandertogs-vid-fodseln-familjehem-kritiskt-mot-uppbrott/

SVERIGE

Bebis omhändertogs vid födseln – familjehem kritiskt mot uppbrott

Moderaten Johan Fält är ordförande i socialnämnden och anser att fall där små barn hunnit knyta an till sina familjehem är särskilt svåra. Han tycker att barnen borde få ett juridiskt ombud som kan företräda barnets intressen i processen.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Bebisen som omhändertogs kort efter förlossningen har bott i samma familjehem i snart 2,5 år. Nu ska hon flyttas till sin biologiska familj. Men familjehemmet protesterar.

Fallet sätter ljuset på hur stor betydelse barnets anknytning ska ha i LVU-ärenden.

– Den här typen av ärenden är särskilt svåra. Det är ju socialtjänsten som företräder barnen, men de företräder samtidigt också vårdnadshavarna, säger Johan Fält (M), ordförande i nämnden som beslutar om flickans framtid.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.