Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/befal-skot-soldat-i-fotleden-doms/

SVERIGE

Befäl sköt soldat i fotleden – döms

En man i 55-årsåldern råkade skjuta en hemvärnskollega i benet med sin privata pistol i samband med att de rengjorde sina vapen. Nu döms mannen till villkorlig dom och dagsböter, rapporterar Göteborgs-Posten.

TT Text

Det var 2019 som en grupp hemvärnssoldater samlades vid Göteborgs garnison på Käringberget för att träna inför SM i skytte med automatkarbin under ledning av den nu dömde mannen, som är deltidsmilitär och befäl.

Efter att de var klara satte de sig för att rengöra sin vapen.

Plötsligt gick ett skott av. Det visade sig komma från den dömde mannens privata Glockpistol – som han tagit med sig utan de andras vetskap.

Kulan, som snuddade vid befälets hand, träffade en av de andra soldaterna så illa att han fick en allvarlig fraktur i fotleden och var nära att dö av blodförlust.

Befälet har i förhör uppgett att han ville kontrollera pistolen men att han glömde att ta ur magasinet. Han nekar till brott.

Men du döms han alltså till villkorlig dom och 80 dagsböter à 350 kronor för grovt vållande till kroppsskada.

Domen har överklagats.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt