Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/begravningar-undantas-fran-coronarestriktioner/

Svensk politik

Begravningar undantas från coronarestriktioner

16:34. Inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind håller digital pressträff – följ den live

Regeringen har nu beslutat att högst åtta personer får delta vid allmänna sammankomster. Undantaget är begravningar där 20 personer får delta.

– Det är viktigt att kunna ta ett värdigt avsked av sina anhöriga som avlider, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

I måndags meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen vill begränsa antalet som får delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta personer. En ”åtgärd som saknar motstycke i modern tid”, enligt statsministern.

Baylan om Black Friday och julhandel: Ställ in den stora shoppingrundan

Efter en snabb remissrunda har nu regeringen bestämt sig för att gå vidare med förslaget. Från och med tisdag den 24 november träder förbudet i kraft.

– Smittspridningen är väldigt hög i Sverige. Läget är allvarligt och riskerar att bli nattsvart om vi inte agerar nu. Fler kommer då att bli allvarligt sjuka och fler kommer att dö än vad som annars vore fallet, säger Mikael Damberg.

Flera remissinstanser har uppmanat regeringen att ta bort undantaget som gör det möjligt med sittande publik på upp till 300 personer under vissa villkor. Men regeringen gör inga förändringar på den punkten.

- Vi förväntar oss att länsstyrelserna tar sitt ansvar och fattar de beslut som är nödvändiga utifrån smittläget lokalt, säger Mikael Damberg.

Däremot har regeringen lyssnat på Svenska kyrkan som krävt undantag för begravningsceremonier. Beslutet innebär att begravningar undantas och att 20 personer får närvara på ceremonin.

– När vi hamnar i situationer där vi måste ta avsked av någon som lämnat oss är det viktigt att det kan göras med värdighet även när samhället hanterar en kris, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Undantaget gäller sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall och där antalet deltagare inte är fler än 20.

– Det innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättning och motsvarande sammankomster med max 20 deltagare, oavsett vilken trosinriktning det är frågan om, säger Amanda Lind.

Regeringens beslut innebär att redan hårt prövade verksamheter inom kultur och idrott får vänta ytterligare på att uppträda inför publik.

– Ändringarna kommer att få fortsatt stora negativa konsekvenser för många företag och föreningar som drabbas av förbudet. Vi ser över behovet av förstärkta stöd till kulturen och idrotten, säger Amanda Lind.

Regeringen förväntar sig att länsstyrelserna nu inser allvaret och begränsar möjligheterna till att hålla evenemang med fler än åtta personer i publiken. Det är dock något som regeringen bara kan vädja om eftersom det är länsstyrelserna som har sista ordet i den frågan.

– Den normering vi talar om innebär att vi inte ska träffas i några sammanhang. Det är det som är budskapet. Vi är i ett väldigt allvarligt läge och vi vill tillsammans bryta smittspridningen, säger Mikael Damberg och fortsätter:

– Det är en viktig princip att folk nu inte ska träffas i sociala sammanhang. Man ska dra ner det till ett minimum under en tid framöver.

Regeringen har fått kritik för att det är otydligt vilka regler som gäller för olika verksamheter.

– Vi är inte otydliga. Det är max åtta personer som gäller och man ska inte försöka hitta undanflykter eller smithål för detta, säger Mikael Damberg.

Begränsningen på åtta personer ska i första hand gälla i fyra veckor.

– Men vi har också sagt att om vi inte ser ett förändrat beteende och en minskad smittspridning så kan det förlängas över jul och nyår, säger Mikael Damberg.

Riksidrottsförbundet har efterlyst tydligare besked om vad det är som gäller för idrottsutövning i och med begränsningen på åtta personer.

– Ordningslagen begränsar inte automatiskt barn- och ungdomsidrott. Regeringen har sagt under hela pandemin att vi prioriterar att barn och ungdomar ska kunna hålla igång med idrott. Nu är det Folkhälsomyndigheten som måste ha en fortsatt dialog med idrottsrörelsen om vilka regelverk och begränsningar som ska gälla, säger Mikael Damberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt