Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 12:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/besoksforbudet-pa-aldreboenden-upphor/

Sverige

Besöksförbudet på äldreboenden upphör

01:02. Besöksförbudet på äldreboenden upphör. Hör socialminister Lena Hallengren (S).

Besöksförbudet på äldreboenden upphör. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff på tisdagen.

– Jag är innerligt glad att i dag kunna meddela att besöksförbudet från och med den första oktober kommer att upphöra, sade socialministern.

Den 20 augusti gav regeringen i uppdrag till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att se över det tillfälliga besöksförbudet. Myndigheterna har sedan dess tittat på om förbudet bör behållas eller ersättas med andra åtgärder. På tisdagen redovisas översynen till regeringen.

– Vi gör samfällt bedömningen att den minskade smittspridningen i samhället och de åtgärder som redan vidtagits i äldreomsorgen tillsammans med nya myndighetsföreskrifter och rekommendationer gör att besöksförbudet kan upphöra, sade Lena Hallengren (S) på tisdagen.

Beskedet ställer däremot höga krav på äldre och deras anhöriga att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, sade socialministern. Hon uppmanade svenskarna att följa personalens råd och följa lokala riktlinjer på särskilda boenden runt om i landet.

– Vi befinner oss i en pågående pandemi. Även om det mesta just nu pekar åt rätt håll kan vi komma att drabbas av nya utbrott. Vi måste vara medvetna om det. Det är en risk nu när vi lyfter förbudet, sade Lena Hallengren (S).

På pressträffen sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att arbetet med att begränsa smittspridningen på särskilda boenden har varit högt prioriterat. Han konstaterade att besöksförbudet har haft en rad negativa konsekvenser för äldre och deras anhöriga. Myndighetens slutsats är att behovet av ett generellt besöksförbud nu har minskat.

– Den här bedömningen sker mot bakgrund av att de särskilda boendena förbättrat sitt arbetssätt och sina rutiner för att förhindra smittspridning, att kunskapen om covid-19 har ökat och att smittspridningen alltså har minskat kraftigt.

När besöksförbudet hävs är det viktigt att de särskilda boendena förbereder sig på en anstormning av anhöriga som vill träffa sina anhöriga, sade Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell som också deltog på pressträffen.

Enligt Johan Carlson kan det initialt behövas bestämmelser om särskilda besökstider för att minska trycket på boendena.

– Vi kommer till exempel föreslå att man inledningsvis kommer överens om besökstider och antal besökare. Vi tror att det är viktigt för att slippa anstormningen. Det ligger i allas intresse att inte ha den, sade Johan Carlson.

Om smittspridningen tar fart på nytt kan ett nytt förbud bli aktuellt, sade Lena Hallengren (S).

– Vi är hela tiden beredda att vidta nya åtgärder om så krävs.

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden infördes den 1 april 2020 för att minska smittspridningen av covid-19. Därefter har förbudet förlängts vid två tillfällen och gäller nu fram till den sista september.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt