Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/bevapnade-intagna-barrikaderade-sig-pa-rattspsykiatriskt-sjukhus/

SVERIGE

Beväpnade patienter barrikaderade sig på rättspsykiatriskt sjukhus

Två beväpnade patienter på ett rättspsykiatriskt sjukhus i Katrineholm barrikaderade sig på onsdagen i en sluss mellan avdelningar. Efter strandade förhandlingar med polisen fick den regionala insatsstyrkan kallas in.

– Läget är under kontroll och männen är tillbaka på sina avdelningar, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Vid 15-tiden på onsdagen larmades polisen till Karsuddens rättspsykiatriska sjukhus i Katrineholm efter att två manliga patienter barrikaderat sig i en sluss.

– Det var ett mindre utrymme mellan olika avdelningar dit bara personal ska ha tillgång, säger Dennis Johansson Strömberg.

Männen var beväpnade med tillhyggen som de hotade personalen med. En av männen ska också ha sparkat en anställd i ryggen, berättar verksamhetschef Jörgen Bragner.

– Han togs till akuten med bedömdes inte ha allvarliga skador. Sen är det så klart en omtumlande upplevelse för vem som helst oavsett.

I utrymmet aktiverade männen brandlarmet och tömde också en pulverbrandsläckare.

Polisens förhandlare försökte prata med männen, utan framgång.

– De försökte se till att männen skulle överlämna sig själva. Målet var att lösa situationen verbalt. Jag har inga uppgifter om vad som sades i förhandlingen, men det gick inte att lösa, säger Dennis Johansson Strömberg

När förhandlingen strandade beslutade polisen vid 17-tiden att kalla in den regionala insatsstyrkan, som tog sig in i slussen och fick kontroll på situationen.

Männen har förts till en särskild avdelning på sjukhuset med högre säkerhet.

– Det är en allvarlig incident, allra främst att en medarbetare blir attackerad. Att insatsstyrkan tillkallas är så klart dramatiskt, men insatsen var lugn och ingen skadades, säger Jörgen Bragner.

Hans säger att patienternas syfte med barrikaderingen var att ta sig ut från sjukhuset.

– Det var målsättningen. Nu är det tidigt men jag tror att det det här var något impulsivt och inte en planerad rymning.

– En av patienterna var väldigt lugn och ville egentligen ge upp ganska tidigt. Den andra ville inte det.

Sjukhuset kommer att göra en analys av händelsen för att se om några rutiner brustit. Hittills pekar ingenting på det, enligt Jörgen Bragner.

På Karsudden vårdas personer som dömts enligt lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV. Sjukhuset har 155 vårdplatser och en förhöjd säkerhetsklassificering

–Så det är inte vem som helst som befinner sig där, säger Dennis Johansson Strömberg.

En förundersökning har inletts gällande grovt olaga hot, våld mot tjänsteman, samt skadegörelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt