Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/biden-favorit-bland-svenska-partierna/

Svensk politik

Biden favorit bland svenska partierna

Inför USA-valet den 3 november är demokraten Joe Biden riksdagsledamöternas favorit.
Inför USA-valet den 3 november är demokraten Joe Biden riksdagsledamöternas favorit. Foto: Jim Watson/TT

Kristdemokraterna är delade inför presidentvalet i höst. Riksdagsledamoten Hans Eklind (KD) hör till dem som föredrar Donald Trump före Joe Biden.

Han är orolig över Demokraternas utveckling som han menar skapar motsättningar i USA.

– Jag säger ”All lives matter”. För mig är alla liv lika viktiga, säger Hans Eklind.

USA-valet 2020

DN har ställt frågan till riksdagens samtliga ledamöter om deras förhoppningar inför valet i USA. En mindre andel har svarat, men det framgår ändå att två partier har ledamöter som hoppas på en ny seger för Donald Trump.

Stödet är stort hos SD där bland annat Mattias Karlsson i en intervju med DN varnar för konsekvenserna vid en demokratisk seger.

Även i KD finns ett visst stöd för den sittande presidenten, bland andra vill Hans Eklind att Trump ska vinna valet.

Varför hoppas du på Trump?

– Demokraterna har gått ”all in” på identitetspolitik och för en argumentation som skapar etniska motsättningar. Det kan bli en katastrof om det inte får ett slut, säger Hans Eklind.

Hans Eklind (KD).
Hans Eklind (KD). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Han är kritisk till Donald Trumps ekonomiska politik och anser att den sittande presidenten inte är en optimal kandidat. Men det finns andra viktiga frågor som gör att stödet går till Trump.

– Demokraterna har en hållning i abortfrågan som jag absolut inte håller med om. Dessutom är Trump framgångsrik i Mellanöstern. Han infriade löftet - som de tidigare presidenterna inte lyckades med - att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Också avtalet mellan Israel, Förenade Arabemiraten (UAE) och Bahrain.

Hur påverkar USA-valet Sverige?

– Vi har en sällsynt förmåga att importera saker som som händer i USA. Tar du den fruktansvärda händelsen i Minneapolis när han (George Floyd, reds.anm) inte får någon luft. Givet att alla ska ta avstånd, men att man också i Sverige får höra att polisen ska ”nedmonteras”... Vi har en fantastisk polis i Sverige.

– Till exempel ”Black lives matter” - jag säger ”All lives matter”. För mig är alla liv lika viktiga, säger Hans Eklind.

Riksdagsledamoten och partikamraten Gudrun Brunegård (KD) har dock en annorlunda syn på det kommande valet.

– Jag tror det är olyckligt om världens största nation skulle fortsätta att ledas av person som har satt i system att förödmjuka motståndare och medarbetare. Han har ett för lynnigt och oförutsägbart beteende för vad som krävs på den posten, säger hon.

Är det mest att Trump inte tilltalar dig som gör att du föredrar Biden?

– Jag uppfattar Joe Biden som raka motsatsen. Han är lågmäld och använder sin livserfarenhet på ett mer konstruktivt sätt än Trump.

Men Gudrun Brunegård menar att det är naturligt med olika förhoppningar inom KD inför valet.

– Den kristdemokratiska ideologin sträcker sig från vänster till höger. Från att hjälpa de svaga och ge bistånd - till den mer ekonomiska högerpolitiken.

Gudrun Brunegård (KD).
Gudrun Brunegård (KD). Foto: Riksdagen

Vad innebär presidentvalet för Sverige?

– Det behövs någon som ser värdet av frihandel med andra länder – och inte driver protektionistisk handelspolitik. USA påverkar allmänt hela samhällsbilden i Sverige och det otroligt viktigt att man får hejd på det polariserande klimatet som pågår där, säger Gudrun Brunegård.

Bland tillfrågade ledamöter från S, MP, C, L och M återfinns inget stöd för Donald Trump och Joe Biden är tydligt kandidaten flest av dessa ledamöter hoppas på. Från V är stödet ljummet, men många uppger att Biden är den bästa av ”två dåliga alternativ”.

Valet i USA avgörs tisdagen den 3 november.

Läs mer:

Mattias Karlsson (SD) hoppas på Trump i USA-valet

Ewa Stenberg: ”Därför har en svensk statsminister inte råd att dissa Trump”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt