Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-08 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/bilan-osman-sverige-ligger-efter-i-forstaelsen-av-rasism/

1 min 52 sek. Skribenten Bilan Osman ser ett land där det är svårt att ens erkänna att rasism finns. DN mötte antirasismutbildaren som vill börja tala om vithet.
SVERIGE

Bilan Osman: ”Sverige ligger efter i förståelsen av rasism”

Mitt under en viruspandemi samlades folk på gatorna för att demonstrera mot rasism mot svarta.

”Black lives matter” spred sig också hit, men vad betyder en rörelse som startat i USA för Sverige?

Skribenten Bilan Osman ser ett land där det är svårt att ens erkänna att rasism finns. DN mötte antirasismutbildaren som vill börja tala om vithet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 Bilan Osman skrev ett inlägg på Facebook i samband med George Floyds död. Inlägget väckte starka reaktioner, och hon beskylldes för ”rasism mot vita”. Så småningom togs det bort. – Det är väl också det som är så svårt i samtalet om rasism – att definiera det, säger Bilan Osman.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 8 George Floyds död tände en gnista runt om i världen. Trots coronan samlades tusentals demonstranter på Sergels torg i Stockholm i början av juni.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 8 DN fotograferar inte Bilan Osman där hon bor. Hon har skyddad adress, och är van vid att vara utsatt. – Jag upplever att de som spred den där Facebookstatusen (om George Floyd) är samma människor som sprider allt möjligt om mig.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 8 Inlägget på Facebook blev också grunden till konstruktiva samtal med nära och okända, om rasism, berättar Bilan Osman. – På många sätt ledde det till ett ganska reflekterande samtal om upplevelsen av att inte utsättas för rasism.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 8 Bilan Osman växte upp med politiska samtal ständigt närvarande i hemmet. – Och det finns fördelar med det som betydde mycket för oss syskon, och det finns självklart nackdelar med det, säger Bilan Osman.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 6 av 8 Efter att som ung ha tampats med känslan av att varken känna sig svensk eller somalier landade Bilan Osman i att det ena inte utesluter det andra. – Jag märker det hemma också, vi har ett barn som kommer växa upp med massor av olika språk och traditioner och högtider.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 7 av 8 Bilan Osman har en liten son. Efter George Floyds död reflekterade hon över hur han kommer att möta rasism under sitt liv.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 8 av 8 Muslimer är enligt Bilan Osman särskilt intressanta för att förklara vad rasism kan vara. – De har inte en gemensam kultur, inget gemensamt språk, förutom att alla dessa människor identifierar sig som muslimer. Däremot så utsätts de för rasism. För att man har tilldelat gruppen muslimer egenskaper.
Foto: Thomas Karlsson