Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-22 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/billstrom-en-utveckling-vi-inte-hade-onskat/

SVERIGE

Billström: En utveckling vi inte hade önskat

Utrikesminister Tobias Billström höll pressträff efter att president Erdogan gett besked om Finlands Natoprocess.
Foto: Magnus Hallgren

Turkiets hårda besked att Sverige ännu inte uppfyllt kraven utan har öppnat sina armar för terrorister kommenterades på fredagen av utrikesminister Tobias Billström:

– Det var en utveckling som vi inte hade önskat.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan släpper man nu in Finland eftersom landet inte har tagit emot vad Erdogan kallar ”terrorister” och att det inte genomförs några Turkietfientliga demonstrationer där.

– Som vi har utgått ifrån kommer Turkiet att gå vidare med Finlands ansökan men inte Sveriges. Vi har varit beredda på det, sa Billström.

– Men det var en utveckling som vi inte hade önskat.

– Men det handlar om när, inte om, vi ska bli medlemmar. Och vår militära integration i Nato fortsätter. Och det bilaterala samarbetet med Finland.

På en fråga om de 124 personer som Turkiet vill ha utlämnade och hur Sverige ska uppfylla det svarade Bilström att Sverige arbetar med det trilaterala memorandumet.

– Men vi gör inte mindre och vi gör inte mer, sa Billström.

– Då kan det komma besked som kan vara positiva eller negativa för Turkiet. Vi har ett oberoende rättsväsende i Sverige som arbetar utan inblandning från regeringen.

Enligt Billström återstår en del arbete för att göra flera terrormotverkande åtgärder. Utrikesministern konstaterade också att det viktiga är att hålla sig till överenskommelsen mellan de tre länderna.

Efter fredagens besked från Turkiet tyder allt på att Finland kommer att gå med i Nato före Sverige. Detta hindrar inte att Finland och Sverige fortsätter det bilaterala försvarssamarbetet, säger överdirektör Janne Kuusela vid Försvarsministeriet till Svenska Yle:

– Sverige är vår viktigaste och närmaste partner och det som vi har uppnått med Sverige ska vi absolut hålla fast vid, säger han.

Vid en pressträff 45 minuter efter Tobias Billströms kommentar höll också Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson en pressträff.

S-ledaren Magdalena Andersson.
Foto: Magnus Hallgren

– Beskedet är inte bra för Sverige och inte bra för Nato och det försvårar också för Nato att försvara Finland, sa Andersson.

– Och om det nu blir så att Ungern följer Turkiet och inte ratificerar Sverige har statsministern ett mycket hårt arbete framför sig, sa Andersson som också erbjöd sig att hjälpa till genom sina internationella kontakter.

Magdalena Andersson lyfte fram den tidigare regeringens arbete med att säkra olika försvarsåtaganden gentemot Sverige:

– Vi är i en tryggare position än innan vi skickade in ansökan.

Magdalena Andersson varnade också för att olika påverkansoperationer kan komma att riktas mot Sverige.

Andersson sa också att hon var säker på att Sverige nu uppfyller de åtaganden som de tre länderna, Finland, Sverige och Turkiet, kommit överens om.