Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/bolund-om-elpriserna-inte-klimatomstallningens-fel/

SVENSK POLITIK

Bolund om elpriserna: Inte klimatomställningens fel

Klimatomställningen är under lupp medan elpriserna skenar i Europa – och Per Bolund (MP) hoppas att klimatarbetet inte saktar ned.
Klimatomställningen är under lupp medan elpriserna skenar i Europa – och Per Bolund (MP) hoppas att klimatarbetet inte saktar ned. Foto: Nicklas Thegerström

Miljöpartiet spikar snart den politik som man hoppas ska lyfta partiets usla opinionssiffror. Samtidigt skakas Europa av skenande elpriser – och klimatomställningen är i skottgluggen.

– Det är inte omställningen som är orsaken till att elpriserna stiger, utan tvärtom, säger Per Bolund i en intervju med DN.

Femgradig höstkyla och solblänk i vattnet gör att klimatkatastrofen känns långt bort. Men för Per Bolund är krisen ständigt närvarande. DN möter klimatministern på miljödepartementet i Stockholm två dagar före Miljöpartiets kongress.

– Vi kommer fortsätta driva på stenhårt för att få ett hållbart klimat i framtiden, säger han och lyfter partiets nya klimatfärdplan som tar sikte på nollutsläpp till 2035.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger att partiet kommer ”fortsätta driva på stenhårt” för ett hållbart klimat.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger att partiet kommer ”fortsätta driva på stenhårt” för ett hållbart klimat. Foto: Nicklas Thegerström

Men medan partiet kämpar för att hålla sig kvar i riksdagen – i DN/Ipsos-mätningen från september fick MP fyra procents stöd – är klimatomställningen under lupp. Skenande elpriser i Europa borrar djupa hål i fickorna hos hushåll och företag. Genom kopplingar till kontinenten har även Sverige drabbats, dock mindre än andra delar av EU. Främst i landets södra delar har elpriserna ökat.

En omfattande gasbrist i Europa, tillsammans med höga kostnader på utsläppsrätter, har tryckt upp priserna. Och i Bryssel hörs krav från olika håll på att klimatomställningen måste sakta ned. Det tycker Per Bolund är fel väg att gå.

– Det vore extremt kortsiktigt. Det är inte omställningen som är orsaken till att elpriserna stiger, utan tvärtom. Att vi är beroende av fossil energi gör att priserna sticker iväg i Europa vilket ibland smittar av sig på Sverige. Lösningen på det är att bli mindre fossilberoende så snabbt som möjligt.

Stigande elpriser har drabbat Europa – men Per Bolund (MP) anser att det vore kortsiktigt att bromsa klimatomställningen.
Stigande elpriser har drabbat Europa – men Per Bolund (MP) anser att det vore kortsiktigt att bromsa klimatomställningen. Foto: Nicklas Thegerström

I stället menar MP-ministern att elkraft från vatten, sol och vind bidrar till lägre elpriser. Inte heller håller han med dem som menar att avvecklingen av kärnkraft leder till högre kostnader.

– Det bästa vi kan göra för svenska elkunder är att producera el i vårt eget land. Det är också tydligt att vindkraft och solenergi blir billigare medan kärnkraft blir dyrare. Om man vill ha kvar kärnkraft måste man svara på frågan: Vem ska betala för den?

På MP-kongressen i helgen ska partiets politik för kommande mandatperiod beslutas. Partiet hoppas hitta nyckeln till att vända de dystra opinionssiffrorna och vill bredda sin politik. Per Bolund tror inte att elkrisen och kritiken mot partiets energipolitik kommer gå ut över stödet för MP.

– Jag är övertygad om att våra politiska motståndare kommer försöka klistra på oss det. Men eftersom jag vet att verkligheten inte ser ut så är jag trygg med att vi kommer kunna förklara det för väljarna.

MP-språkröret och klimatministern tror inte att elkrisen kommer drabba partiets opinionssiffror.
MP-språkröret och klimatministern tror inte att elkrisen kommer drabba partiets opinionssiffror. Foto: Nicklas Thegerström

Det är dock fler saker som skakar partiet i höst. Just nu pågår glödande förhandlingar med Centerpartiet om skogen och strandskyddet – som enligt ministern går framåt. Om partierna inte möts kan politisk turbulens vänta. Han ser att det finns goda möjligheter att hitta en gemensam väg, men säger också:

– Om Centerpartiet inte är beredda att göra det politiska arbetet och komma överens, och använder det som argument för att rösta emot budgeten, då öppnar de i stället upp för en budget som stöds av Sverigedemokraterna. Jag förstår inte hur Centern ska kunna förklara det för väljarna.

Per Bolund hamnade dessutom i strålkastarljuset under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Ministern angrep den ”blåbruna” oppositionen vilket fick Jimmie Åkesson att rasa.

”Kallar du mig för nazist?” frågade SD-ledaren och spände ögonen i Per Bolund.

Trots att bråket har hamnat i fokus ångrar han inte ordvalet.

– Jag hoppas att det riktar uppmärksamhet mot normaliseringen av Sverigedemokraterna. Vi kan se vad SD:s politik leder till i kommuner där de styr, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att ta bort böcker som de inte tycker om från biblioteken, att bestämma vilken konst som får köpas in, att begränsa människors möjlighet att uttrycka sig.

Det säger han sig vilja motarbeta på nationell nivå. Per Bolund pekar på ett snabbt skifte i svensk politik – där partier till höger ”öppnat dörren på vid gavel” för SD.

– Vad jag kan se finns inga gränser för hur mycket makt och inflytande man är beredd att ge Sverigedemokraterna. Det är ett främlingsfientligt parti som har sitt ursprung i den svenska nazismen. Vi måste uppmärksamma det skiftet.

Läs mer om Miljöpartiet här

Läs också: Så fungerar elmarknaden

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt