Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/bolund-palsen-har-ingen-plats-i-ett-modernt-samhalle/

SVENSK POLITIK

Bolund: ”Pälsen har ingen plats i ett modernt samhälle”

Minkindustrin har blivit allt mer ifrågasatt sedan coronapandemin bröt ut.
Foto: Patric Söderström / TT

I samband med coronapandemin beslutade flera EU-länder att förbjuda minkindustrin permanent. I Sverige anser fem av åtta riksdagspartier att näringen ska få leva vidare.

– Sverige håller på att bli ett undantag i Europa. Det är svårt att förklara, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund som länge kämpat för ett förbud.

Coronapandemin blev ett hårt slag mot europeisk minkuppfödning. Redan våren 2020 spreds viruset på en minkfarm i Nederländerna. Under hösten lamslogs omkring 300 gårdar i Danmark – och i oktober samma år upptäcktes smitta på ett tiotal minkfarmer i Blekinge.

För att stoppa smittspridningen införde den dåvarande regeringen tillsammans med Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, förbud mot att avla mink i Sverige under 2021.

I samband med beslutet krävde flera veterinärer och experter inom infektionssjukdomar att det skulle bli ett första steg mot en permanent avveckling av näringen i Sverige.

Så blev det inte. Istället upphörde förbudet i januari 2022. Samtidigt som allt fler europeiska länder nu har beslutat att fasa ut all pälsdjursuppfödning, finns det i dag drygt tjugo aktiva minkgårdar i Sverige.

Enligt en enkät som DN har gjort anser fem av åtta riksdagspartier att näringen ska vara fortsatt tillåten – och från regeringens sida finns inga planer på att driva igenom ett förbud.

Det är Miljöpartiets språkrör Per Bolund kritisk till.

– Pälsen har ingen plats i ett modernt progressivt samhälle. Vi behöver inte päls för att leva ett bra liv och ska inte ägna oss åt verksamheter där djur tar skada. Om vi hade fått bestämma hade näringen inte fått återupptas efter avelsförbudet 2021, säger han.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill se en permanent avveckling av svensk minknäring.
Foto: Beatrice Lundborg

Tillsammans med V och L är MP de riksdagspartier som vill avveckla svensk minknäring. Frågan dyker upp i riksdagen med jämna mellanrum. Bara under hösten 2022 kom det in tre motioner på temat – från MP, V samt från SD:s Richard Jomshof som går emot sitt parti i frågan.

”Trots att vissa förbättringar trots allt har skett visar de mångåriga bristerna inom svensk minknäring att dagens uppfödning av minkar i bur inte är förenlig med svensk djurskyddslag”, skriver han.

DN har sökt Richard Jomshof utan framgång. SD:s presstjänst skriver i ett mejl till DN att man vill att det görs fler studier om minkars välfärd för att säkerställa att djurskyddslagen ”efterlevs på ett tillfredsställande sätt”, men partiet kräver inget förbud mot näringen.

KD och M har en liknande inställning medan det fjärde Tidöpartiet, Liberalerna, menar att det av djurskyddsskäl är ”dags att permanent avveckla svenska minkfarmar”.

– Det kan ske antingen genom skärpta djurskyddskrav, eller genom regelrätt förbud, uppger Elin Nilsson, Liberalernas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, i ett skriftligt svar till DN.

Totalt har 16 medlemsstater i EU beslutat att fasa ut pälsdjursuppfödning. Det finns dock länder som går mot strömmen. I Danmark blev det den 1 januari åter tillåtet att föda upp mink efter två års förbud. Merparten av landets omkring 1200 minkuppfödare har beslutat att låta sina gårdar köpas upp av staten, men enligt Danmarks Radio är omkring 10 000 minkar nu på väg att importeras av uppfödare som startar om på nytt.

Före pandemin stod grannlandet för 40 procent av världens minkpälsproduktion. I Sverige är industrin betydligt mindre.

Per Bolund menar att svensk minknäring är så obetydlig att det inte går att säga att den är viktig för svensk ekonomi och arbetsmarknad.

– Det kan inte vara ett skäl för att bevara den. När det dessutom visade sig att minknäringen kan innebära stora faror för Europa anser jag att man faktiskt borde ha tagit steget mot ett permanent förbud, säger han.

Läs mer: Så slogs minkbranschen i spillror efter coronapandemin

Ämnen i artikeln

Sydsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt