Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 08:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/bonfors-invald-i-annie-loofs-partistyrelse-goteborgs-villkor-maste-fa-mer-genomslag/

SVERIGE

Bönfors invald i Annie Lööfs partistyrelse – ”Göteborgs villkor måste få mer genomslag”

Emmyly Bönfors är kommunalråd för Centerpartiet i Göteborg. På torsdagen valdes hon in i partistyrelsen. Bilden tagen i Biskopsgården.
Emmyly Bönfors är kommunalråd för Centerpartiet i Göteborg. På torsdagen valdes hon in i partistyrelsen. Bilden tagen i Biskopsgården. Foto: Jenny Ingemarsson

Göteborgs omtalade brist på avtryck i rikspolitiken ser i höst ut att förändras.

På torsdagen valdes 33-åriga Emmyly Bönfors in i Centerpartiets styrelse och ytterligare två kvinnor står på förslag till motsvarande poster i andra partier.

– Göteborgs och Västsveriges villkor måste få mer genomslag överlag, anser Bönfors.

Hon, och övriga 15 invalda i Centerns partistyrelse, fick dock nöja sig med digitala applåder efter att stämmans ordförandeklubba fallit. På grund av pandemin var endast partiledningen och stockholmsdistrikten samlade vid Arlanda Stad, övriga i grupper i sina respektive hemmadistrikt.

– Jag ska faktisk upp dit på lördag men börjar stämman härifrån Göteborg, säger Bönfors.

Hon är sedan valet 2018 kommunalråd och gruppledare för Centern i Göteborgs stad och därmed en del i Alliansens styre. Men nu får hon alltså också en roll i att påverka partiet inför den nationella valrörelsen.

– Jag känner mig hedrad att ha blivit invald och jag ska göra mitt bästa för att bidra med min erfarenhet bygga organisation och bygga politik, säger hon, uppvuxen på en gård i Dalsland men Göteborgare sedan studietiden.

Inför stämmans val hade Emmyly Bönfors nominerats av flera västsvenska distrikt men någon strid blev det aldrig. Inga motkandidater till valberedningens förslag lanserades. I processen ingick inskick av cv, ett personligt brev samt en intervju.

Vad blir extra viktigt för dig i partistyrelsen?

– Eftersom vi är ett parti med rötterna på landsbygden ser jag att vi behöver adressera utmaningarna om mer hållbara städer. Men det sker nog bäst genom ett kontinuerligt arbete dag för dag.

I rikspolitiken lanserar partiledaren Annie Lööf Centern som stående i ”den breda mitten”, om än också ett borgerligt liberalt parti men där man utesluter samverkan med såväl Vänsterpartiet som Sverigedemokraterna.

Men i Göteborgspolitiken ingår Centern i den ”gamla” Alliansen. Den förhandlar inte med SD men har en så kallad valteknisk samverkan med V, MP och Fi.

Får du frågor från partivänner på annat håll om hur det fungerar att samverka i Alliansen i Göteborg, nu när den inte längre lever i riksdagen?

– Nej, väldigt få undringar. Man ser nog att det fungerar bra här. Alliansen har varit förstahandsvalet även nationellt. Sen kan man inte alltid och till varje pris följa den linjen.

Behöver Göteborg höras mer i de olika partiernas ledningar?

– Jag tänker mer att Göteborgs och Västsveriges villkor måste få mer genomslag överlag. Ett steg kan förstås vara att vi lokala företrädare tar plats i partistyrelserna.

Stämmans val gäller för två år framåt. På torsdagen omvaldes riksdagsledamoten från Göteborg Rickard Nordin. Två andra västsvenskar omvaldes också: Cecilia Andersson från Borås liksom Christoffer Bergenblock från Varberg.

Däremot har Annika Qarlsson från Sollebrunn, som lämnar riksdagen för att gå in i kommunpolitiken, valt att avböja omval.

Riksdagsledamoten Leila Ali-Elmi från Angered i Göteborg föreslås till Miljöpartiets partistyrelse.
Riksdagsledamoten Leila Ali-Elmi från Angered i Göteborg föreslås till Miljöpartiets partistyrelse. Foto: Anders Hansson

Ytterligare två Göteborgare är alltså på väg in i partistyrelser. Helgen 15-17 oktober håller Miljöpartiet kongress och valberedningen föreslår att 33-åriga Leila Ali-Elmi, som blev inkryssad som riksdagsledamot 2018, nu ska bli en av de 17 personer som leder partiet. Samtidigt föreslås omval av Emmali Jansson, engagerad i kommunpolitiken i Göteborg. Hon sitter i dag i partistyrelsens arbetsutskott.

Elisabet Lann är kommunalråd för KD i Göteborg. Föreslås nu till partistyrelsen.
Elisabet Lann är kommunalråd för KD i Göteborg. Föreslås nu till partistyrelsen. Foto: Kristdemokraterna

En månad senare, 12-14 november, håller Kristdemokraterna riksting i Norrköping. Kommunalrådet och gruppledaren i Göteborgs stad Elisabet Lann står på valberedningens lista med förslag på nya ledamöter.

Samtidigt föreslås omval av förre gruppledaren i Göteborg, EU-parlamentarikern David Lega.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt