Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/bra-oppnar-for-tilltradesforbud/

Sverige

Brå öppnar för tillträdesförbud

Bild 1 av 2
Foto: Peter Sjöberg
Bild 2 av 2 Malmö stadsbibliotek exteriör
Foto: Lars Brundin

Stök och bråk på bibliotek och simhallar förekommer över hela landet, visar en ny rapport. Nu öppnar Brottsförebyggande rådet (Brå) för att införa ett tillträdesförbud för de som inte kan sköta sig.

TT Text

Brå har, på uppdrag av regeringen, kartlagt ifall simhallar och bibliotek ska omfattas av en reglering om ett tillträdesförbud. I rapporten, där Brå har intervjuat företrädare för verksamheterna om situationen senaste året, framkommer att det generellt sett förekommer stök på alla platser, men att ett fåtal simhallar och bibliotek är tydligare utsatta.

”Sammantaget innebär det att det i alla fall delvis finns förutsättningar för att tillämpa ett tillträdesförbud på simhallar och bibliotek”, skriver Brå i sin rapport.

När det gäller simhallar uppger 80 procent av intervjupersonerna att det rör sig om återkommande personer som står för stök och bråk.

Vad gäller biblioteken, där alla intervjuade säger att det förekommit incidenter senaste året, skriver Brå:

Foto: Kungsholmens bibliotek

”Något som är särskilt framträdande för biblioteken är att många händelser utgår från marginaliserade personer som missbrukar, är hemlösa eller har någon form av psykisk problematik. Det framgår av både intervjuer och incidentrapporter att man på flera ställen har upprepade problem med påverkade personer. Detta hänger troligtvis ihop med att biblioteken på många ställen är ett av de få tillgängliga uppvärmda offentliga rummen. Även denna typ av problem torde i vissa fall kunna täckas av ett tillträdesförbud utifrån förslagen i skrivelsen.”

Brå påpekar att det både vad gäller simhallar och bibliotek dock rör sig om ”förhållandevis få händelser per år” och att ”för många verksamheter kommer ett tillträdesförbud därför troligen inte vara aktuellt”.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt