Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/brittiska-varianten-utbredd-i-sverige-potential-att-ta-over-helt/

Sverige

Brittiska varianten utbredd i Sverige: ”Potential att ta över helt”

01:36. ”Potential att ta över helt”

Det finns nu en bred spridning av den brittiska virusvarianten i Sverige. Enligt Anders Tegnell väntas varianten snart dominera smittspridningen i de flesta av Europas länder.

– Det är definitivt så att den brittiska har absolut störst potential att ta över helt och hållet. Det verkar nästan oundvikligt att det kommer att vara den dominerande varianten, säger statsepidemiologen.

I Sverige syns en ny uppgång i smittspridningen konstaterade Anders Tegnell på tisdagen. Samtidigt är förekomsten av virusvarianten B117, som först upptäcktes i Storbritannien, nu utbredd i Sverige. Precis som i flera andra länder sprids varianten fort i landet.

– Den internationella erfarenheten talar för att det här är en variant som med hyfsad stor sannolikhet kommer att vara den dominerade i de flesta länderna åtminstone i Europa inom några veckor till en månad.

Tidigare i veckan bedömde en brittisk expertgrupp som ger den brittiska regeringen råd i frågor kring coronaviruset som publicerar en rapport om hur den brittiska varianten B117 påverkar människor.

Expertgruppen, Nervtag, skriver i rapporten att man hittills inte sett något samband mellan B117 och svårare sjukdom. Men nya analyser ger nu en delvis annan bild:

”Flera nya analyser ger dock en samstämmig bild när det gäller svårare sjukdomsförlopp bland personer som smittats med B117 jämfört med personer som smittats av andra varianter av viruset”, skriver gruppen i sin rapport och tillägger:

”Baserat på dessa analyser finns det en realistisk möjlighet att infektioner av B117 är associerade med en förhöjd risk att avlida jämfört med andra virusvarianter.”

Folkhälsomyndigheten bedömer däremot inte att spridningen av den brittiska virusvarianten kommer att påverka vaccinens effektivitet.

– Vad man kan säga med den brittiska varianten så finns det ingen risk alls. Den verkar fungera precis lika bra. Det finns väldigt tydliga data från Storbritannien på det, säger Anders Tegnell.

– Vi kan också se från flera länder i vår omgivning att de åtgärder som vi har på plats också fungerar bra för att hindra spridningen av den. På så sätt är den mer kontrollerbar.

Efter djupanalys kunde de första svenska fallen av virusvarianten P.1, som först upptäcktes i Brasilien, bekräftas på fredagen. Fyra personer från två olika familjer i Gävleborg har smittats.

Spridningen av varianten är däremot låg, enligt Anders Tegnell. Det gäller även den sydafrikanska varianten, B.1.351.

Kunskapsläget om de båda varianterna är också betydligt sämre än för den brittiska.

– Vi vet betydligt mindre om både den brasilianska och sydamerikanska och vad de har för potential både att ta över och att ställa till med andra problem, säger Anders Tegnell.

Fyra regioner – Gävleborg, Västerbotten, Sörmland och Stockholm – har nu valt att införa skärpta rekommendationer efter den ökande smittspridningen. Bland annat ska antalet nära kontakter ska begränsas och munskydd användas i kollektivtrafiken dygnet runt.

Folkhälsomyndigheten kommer under onsdagen presentera ett paket med nationella åtgärder, meddelar Anders Tegnell på pressträffen utan att gå in i närmare detalj på innehållet.

På tisdagen rapporterades ytterligare 64 dödsfall bland personer som smittats av covid-19 i Sverige. Totalt har nu 12.713 svenskar dött under pandemin, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

10.933 nya fall av viruset har bekräftats i landet. Det innebär att 642.099 personer har testat positivt för covid-19.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina siffror dagligen tisdag till fredag. Tisdagens siffror gäller därför även lördag, söndag och måndag.

Det har nu delats ut nästan 650.000 vaccindoser i Sverige. Nästan 220.000 personer har fått båda doserna av vaccinet.

– Vaccinationerna fortsätter på ett utmärkt sätt, säger Anders Tegnell, som betonar att tempot i vaccinationen helt beror på läkemedelsbolagens leveranser av doser.

Läs mer: Brittisk expertgrupp varnar för svårare sjukdom av virusvariant

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt