Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 05:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/budgetrysare-vantar-for-lofvens-eftertradare/

SVENSK POLITIK

Budgetrysare väntar för Löfvens efterträdare

Men det finns fortfarande mycket som kan hända innan såväl Stefan Löfven som hans troliga efterträdare Magdalena Andersson kan andas ut. Det största problemet för regeringen är att få stöd för sin budget.
Men det finns fortfarande mycket som kan hända innan såväl Stefan Löfven som hans troliga efterträdare Magdalena Andersson kan andas ut. Det största problemet för regeringen är att få stöd för sin budget. Foto: Jessica Gow/TT

Trots flera skräddarsydda miljardsatsningar har varken C eller V ännu bestämt sig för om de kommer att stödja regeringens budget. Stefan Löfvens efterträdare som S-ledare kan få börja sin bana med krishantering.

– Det krävs en budget som lutar mot mitten och inte vänsterut, säger Martin Ådahl (C).

När statsminister Stefan Löfven på tisdagen kliver upp i riksdagens talarstol blir det sista gången som han läser upp sin regeringsförklaring för ledamöterna. Om allt går som S har tänkt kommer en ny statsminister att få läsa upp sin förklaring i anslutning till att Löfven avgår i början av november.

Men det finns fortfarande mycket som kan hända innan såväl Löfven som hans troliga efterträdare Magdalena Andersson kan andas ut. Det största problemet för regeringen är att få stöd för sin budget, vilket kräver en balansakt som leder till att både Centerpartiet och Vänsterpartier ställer sig bakom den.

Hittills har regeringen presenterat olika budgetsatsningar på i storleksordningen 45 miljarder kronor, enligt DN:s sammanställning. Där finns godispåsar till både C och V, till exempel inkomstskattesänkningar och förändringar av sjukförsäkringen.

Ulla Andersson (V).
Ulla Andersson (V). Foto: Roger Turesson

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson konstaterar att regeringen hittills har lyssnat på en del av V:s krav.

– En ändring i synen på sjukförsäkringen är välkommen. Vi kan ju inte lämna de sjuka i sticket, säger Ulla Andersson och fortsätter:

– Men sen präglas budgeten fortfarande mycket av Centerns nyliberala idéer och försämringar. Det är fortfarande marknadsexperiment och kaosprivatiseringar. Vi skulle behöva bygga upp vården, skolan och omsorgen långsiktigt hållbart igen.

Eftersom budgetutrymmet uppgår till 74 miljarder kronor finns det fortfarande utrymme för flera stora budgetpaket som i olika utsträckning kan tilltala C och V. Både rättsväsendet och sjukvården kommer enligt DN:s uppgifter att bli de områden som får mest pengar av de kvarvarande posterna.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl anser att det är för tidigt att säga om C kommer att ställa sig bakom regeringens budget.

– Vi kommer inte att värdera i halvtid, vi kommer att se till helheten när den kommer. Hittills har det varit både vin och vatten, säger han och efterlyser fler åtgärder riktade mot företagen:

– Det är uppenbart att Sverige behöver ha en kraftfull grön återhämtning. Då kan man inte lägga alla resurser på olika former av transfereringar och bidrag.

Martin Ådahl (C).
Martin Ådahl (C). Foto: Claudio Bresciani / TT

Så här långt välkomnar Martin Ådahl förslagen om skattesänkningar, vissa satsningar på landsbygden och att regeringen går vidare med förändringarna av Arbetsförmedlingen. Men han bedömer ändå att det är osäkert om regeringen kommer att få stöd för sin budget. C kommer att ta fram ett eget budgetförslag och i första hand rösta på det.

– Vår grundinställning är att följa praxis. Det är ett enormt stort steg att lämna praxis för att aktivt stödja en regerings budget. Så det krävs mycket för det och det krävs en budget som lutar mot mitten och inte vänsterut, säger Martin Ådahl.

Inte heller Vänsterpartiet kan i dagsläget svara på om man kommer att ställa sig bakom regeringens budget. Det blir en helhetsbedömning när hela propositionen lagts fram.

Regeringen har ju inte lyckats säkra stöd för budgeten och det är en helt orimlig hantering. Det är sanslöst att man låter Centerpartiet diktera villkoren på det här sättet.

– Vi vet inte om det här kommer att vara slutprodukten. Den kanske kommer att ändras framöver. Regeringen har ju inte lyckats säkra stöd för budgeten och det är en helt orimlig hantering. Det är sanslöst att man låter Centerpartiet diktera villkoren på det här sättet, säger Ulla Andersson.

V är bland annat missnöjda med att välfärden hittills inte har fått mer resurser.

– De generella statsbidragen räknas upp med tre miljarder samtidigt som det föreslås skattesänkningar med sju miljarder. Det innebär att finansieringen av välfärden urholkas ännu mer, säger Ulla Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att presentera regeringens budgetförslag på måndag den 20 september.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt