Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 20:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/c-och-sd-i-stockholm-inleder-gemensam-debatturne/

SVERIGE

C och SD i Stockholm inleder gemensam debatturné

De tre debatterna kommer att hållas på Alviks Kulturhus, Odenplan, och Medborgarplatsen (på bild).
De tre debatterna kommer att hållas på Alviks Kulturhus, Odenplan, och Medborgarplatsen (på bild). Foto: Alexander Mahmoud

Centerpartiet och Sverigedemokraterna i Stockholm ser sig som sina respektive motpoler i lokalpolitiken och vill synliggöra sina skillnader för väljarna. Därför inleder de en debatturné i Stockholm med start den 16 augusti.

– Att ha debatturnéer med Sverigedemokraterna är ju klockrent, säger Annie Lööf (C).

VAL 22

Totalt rör det sig om tre debatter med tre olika ämnen, med representanter från Sverigedemokraterna och Centerpartiet i Stockholms stad.

– Det här gör vi för att visa hur stockholmsfientlig, miljöfientlig och tillväxtfientlig Sverigedemokraternas politik är, utöver den usla människosyn som representanter från partiet gång på gång visar upp, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

På frågan om hur hon ställer sig till att debatturnén kan uppfattas som ett samarbete svarar Karin Ernlund att det inte är något hon oroar sig för.

– De här är inte ett samarbete. Det är tre debatter som ska hållas där vi bland annat ska synliggöra att Sverigedemokraterna knappt har varit delaktiga i debatterna i kommunfullmäktige.

Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.
Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad. Foto: Alexander Mahmoud

Karin Ernlund är inte heller orolig över vilka signaler som kan tänkas sändas ut till partivänner på högre nivå.

– Det handlar bara om att visa Stockholms väljare vad det faktiskt är man får om man röstar på Sverigedemokraterna.

Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad säger att han ser fram emot att debattera med representanter från Centerpartiet under kommande veckor. Framförallt gällande frågor som rör trygghet och trafik.

– Trygghetsproblemen är stora, bilköerna långa, och skattepengarna har gått till kommunala flumprojekt.

Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad.
Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad. Foto: Elin Åberg

Han berättar att han hoppas på en saklig och seriös debatt men att det finns en oro för att utfallet kan bli ett annat.

– Jag är rädd att centerpartiet ska ta till en ful retorik. Förhoppningsvis har c-politikerna på kommunal nivå tagit efter de regionala c-politikerna som har en mer proffsig ton.

Från centralt håll finns inga betänkligheter kring debatturnén.

– Vi tycker det är bra och viktigt att väljarna får lyssna till de olika partierna och bilda sig en egen uppfattning. Vi har i tidigare valrörelser haft debatturnéer med andra partier, bland annat Liberalerna inför EU-valet 2019, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Också Centerpartiets ledare Annie Lööf välkomnar de stundande debatterna.

– Att ha debatturnéer med Sverigedemokraterna är ju klockrent. Jag har haft många debatter med Jimmie Åkesson genom åren, och debatter, det har man ju mot de som man tycker mest olika som. Det är bra att Centerpartiet tar debatten med Sverigedemokraterna här i Stockholm.

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt