Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/censurfabrikens-agare-kopte-spionforetag/

SVERIGE

Censurfabrikens ägare köpte spionföretag

59 sek. Belarus, Egypten och Jordanien är några av de länder som har köpt teknik utvecklad i Sverige, som kan användas för internetcensur och digital övervakning.

■ DN har i veckan rapporterat hur svenskutvecklad teknik har använts för internetcensur i flera länder. I centrum står bolaget Sandvine, med svenskt huvudkontor i Varberg.

■ Enligt flera källor var det riskkapitalbolaget Francisco Partners som drev på för att Sandvine skulle göra mer affärer med diktaturer.

■ Men det är inte ägarbolagets enda kontroversiella investering. Strax innan köpte det en israelisk tillverkare av spionprogram – som har använts för att hacka journalisters, advokaters och demokratiaktivisters mobiler.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.