Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/chef-pa-omsorgsboende-i-goteborg-sparkad-anstallde-nara-anhorig/

SVERIGE

Chef på omsorgsboende i Göteborg sparkad – anställde nära anhörig

Göteborgs stads rådhus där den politiska ledningen har sina lokaler. Enhetschefen hade en helt annan arbetsplats.
Foto: Göteborgs stad

Göteborgs stad har avskedat en enhetschef som bedömts ha grovt misskött arbetet.

Enhetschefen har anställt en nära anhörig och gjort stora inköp som inte behövts och som inte kunnat redovisas. En polisanmälan har gjorts.

– Vårt uppdrag inom välfärdssektorn innebär ett jätteviktigt förtroende. Därför är det förskräckligt när det här uppdagas, säger avdelningschefen Tina Isaksson.

Göteborgs stad skriver om beslutet på sin hemsida och uppger att enhetschefen efter en arbetsrättslig process som inletts under hösten nu alltså avskedats.

Ett anonymt så kallat visselblåsartips kom in till äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen i september i fjol om att en enhetschef på ett vård- och omsorgsboende hade anställt en nära anhörig.

Utredningen bekräftade att chefen och medarbetaren är släkt, ”vilket betyder att enhetschefen varit jävig i rekryteringen av sin anhörige”, skriver kommunen.

Tipset utreddes vidare och då kom uppgifter fram att den anhörige inte arbetade enligt de tider eller de arbetsuppgifter som fanns i anställningsavtalet. Dessutom följde inte enhetschefen reglerna för rekrytering.

Ytterligare ett skäl till avskedandet uppges vara att enhetschefen gjort stora inköp av saker som inte används i eller av verksamheten. Inköpen uppges inte heller ha gått att redovisa.

Kommunen polisanmälde enhetschefen 9 november och även dennes anhörige har avskedats.

Tina Isaksson är avdelningschef för vård- och omsorgsboenden. Eftersom fallet är polisanmält och avser trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri, vill hon inte gå in på hur mycket pengar som de oredovisade inköpen handlar om.

– Men det är ingen obetydlig summa.

Avskedandet har alltså verkställts men har inte skett i enighet.

– Vi har haft en tvisteförhandling där motparten fortfarande har viss tid på sig att ta saken vidare, säger Tina Isaksson.

Hon beskriver fallet som allvarligt.

– Vårt uppdrag inom välfärdssektorn innebär ett jätteviktigt förtroende. Därför är det förskräckligt när det här uppdagas. Och när jag som avdelningschef ser på det tänker jag också på alla fina chefer som jobbar varje dag. Det blir tråkigt när den här bilden kommer ut.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt