Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/chefer-pa-bemanningsforetag-misstanks-ha-rekryterat-saljare-av-dopningsmedel-nu-inleds-jakten-pa/

Sverige

Chefer på bemanningsföretag misstänks ha rekryterat säljare av dopningsmedel – nu inleds jakten på köparna

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

De två männen arbetade som chefer på ett bemanningsföretag. Nu misstänks de för att ha rekryterat arbetssökande för en omfattande tillverkning och försäljning av dopningspreparat. Efter att polisen slagit till mot nätverket inleds jakten på köparna.

– Det finns nog många som har anledning att vara oroliga, säger spaningsledaren Per Björkman.

När polisen slog till mot en lägenhet i Angered i nordöstra Göteborg i början av veckan fann man det som beskrivs som ”otroliga mängder” dopningsmedel. Det krävdes en polisbuss, en polisbil och ytterligare en bil för att frakta bort beslaget och sex arbetspass för poliserna att registrera de hundratusentals tabletterna.

Sammanlagt nio personer har nu häktats misstänkta för att ingå i ett nätverk som sålt dopningspreparat både i Sverige och utomlands, bland annat på det underjordiska nätet darknet.

De två huvudmännen arbetar som chefer på ett bemanningsföretag i Västsverige, den ene som hög chef och den andre som mellanchef. Männen misstänks för att i sina yrkesroller ha rekryterat arbetssökande till att tillverka, paketera och sälja dopningspreparaten.

– Några av dem vi gripit har det inte särskilt bra ekonomiskt och det är oerhört fult och cyniskt att slussa arbetssökande in i den här typen av verksamhet, säger Per Björkman, spaningsledare vid polisen i Fyrbodal, som poängterar att bemanningsföretaget inte varit inblandat i den brottsliga verksamheten och hjälpt till i utredningen.

Ett samarbete mellan regional polis, Nationella operativa avdelningen (Noa) samt Tullen ledde fram till gripandena. Genom spaning på bland annat darknet kom polisen försäljarna på spåren.

Per Björkman beskriver sättet som ligan opererat på som företagsmässigt och förväntar sig att härvan kommer att växa. Vid tillslagen mot tillverkningsställen i Göteborg, Uddevalla, Kungälv och Lerum hittade polisen adresserade paket, färdiga att skickas ut till kunder.

– Det finns många som har anledning att vara oroliga just nu, säger Björkman.

Han konstaterar samtidigt att säljarna sällan har kontroll på vilka kunderna är och att det kan handla om ungdomar och barn.

Det är långt ifrån första gången som polisen avslöjar omfattande tillverkning av dopningsmedel. I fjol beskrev DN en annan stor härva i Göteborg i en artikelserie om dopningsfabriken på Ringön. Tre män från Göteborg dömdes till långa fängelsestraff. Det totala beslaget var den gången 1,9 miljoner enheter av tabletter och ampuller, mestadels anabola steroider.

Enligt Per Björkman är det beslag som nu gjort betydligt större. Precis som på Ringön tros de misstänkta i den nya härvan ha importerat dopningsmedel i pulverformat från Asien, som man därefter omvandlat till tabletter.

– Vi har spårat en del paket och kan konstatera att det väller in sådant här från Kina. Jag har all förståelse för att tullen inte mäktar med att stoppa det, säger Björkman.

En framgång med veckans stora tillslag är att några av de sajter där de häktade personerna tros ha sålt dopningsmedel har stängt ner, men det det växer ständigt fram nya.

Ämnen i artikeln

Lerum
Kungälv
Uddevalla
Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt