Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/coronarestriktioner-havs-kan-leva-som-vanligt/

SVENSK POLITIK

Ministern: ”Ytterligare ett steg mot en normal vardag”

36:18. Socialminister Lena Hallengren och kultur- och demokratiminister Amanda Lind håller pressträff. Medverkar gör även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Från och med den 29 september kan de flesta svenskar återgå till ett normalt liv igen. Restauranger, idrottsevenemang och konsertarrangörer slipper begränsningarna för hur många besökare man får ta in. Dessutom försvinner rekommendationen om att jobba hemifrån.

– I praktiken kan vaccinerade leva som vanligt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Trots att smittspridningen av covid-19 fortfarande pågår kommer regeringen att gå vidare med att lätta på restriktionerna i samhället. Från och med den 29 september försvinner i praktiken samtliga restriktioner som begränsat deltagande i publika arrangemang och på restauranger.

– Vi tar nu ytterligare steg mot en normal vardag. Är man fullvaccinerad ska man känna att man kan leva ett normalt liv, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Beskedet kommer efter att Folkhälsomyndigheten gjort en samlad bedömning av att smittspridningen och trycket på sjukvården inte kommer att påverkas nämnvärt av att restriktionerna tas bort. Huvudskälet är att över 80 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin.

– Vårt samhälle är i ett nytt och bättre läge. Det är framför allt ovaccinerade som läggs in på sjukhus, säger Lena Hallengren.

Från och med den 29 september gäller att deltagartaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster tas bort, liksom deltagartaken för privata sammankomster, till exempel i hyrda festlokaler. Dessutom försvinner kvarvarande restriktioner på serveringsställen och Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån.

– Redan i slutet av månaden kan vi ha fulla salonger och läktare runt om i landet, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Samtidigt kommer regeringen att skicka ut ett förslag om användande av vaccinbevis vid större arrangemang på remiss. Men både kulturministern och socialministern understryker att det är en ren försiktighetsåtgärd eftersom de slopade restriktionerna ska räcka för en återgång till ett mer normalt liv.

– Det är ett förslag som vi hoppas att vi aldrig behöver använda, säger Amanda Lind.

Borttagandet av restriktioner följer den plan som regeringen tidigare lagt. Det här innebär att steg fyra genomförs som planerat under september månad. Steg fem ligger kvar på obestämd framtid men innebär i nuläget inget annat än allmänna rekommendationer om att tvätta händerna och stanna hemma vid sjukdomssymtom.

Folkhälsomyndigheten hade sedan tidigare satt upp ett antal kriterier för vad som krävs för att gå vidare med steg fyra. Trots att smittspridningen är högre och fler är inlagda på intensivvården än de uppsatta kriterierna bedömer FHM att det är motiverat att öppna upp samhället om några veckor.

– Vaccinerna har visat sig vara effektiva och vi har de lägsta dödstalen i Europa just nu. Sammantaget gör det att vi rekommenderar regeringen att fortsätta planen för avveckling av restriktionerna, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han framhåller att restriktioner mot restaurangsektorn och publikbegränsningar inte längre kan motiveras utifrån ett folkhälsoperspektiv. Dessutom kan en successiv återgång till arbetsplatserna ske under hösten i och med att rådet om att jobba hemifrån försvinner.

– Beslutet i dag innebär att vaccinerade i praktiken kan leva som vanligt från och med den 29 september, säger Johan Carlson.

Han vill samtidigt varna för att det finns en fortsatt risk för utbrott bland ovaccinerade. Just nu är det det främst ovaccinerade äldre som blir allvarligt sjuka.

– Endast immunitet, i praktiken vaccin, kan stoppa smittspridningen. Det är framgången för vaccineringarna som avgör hur vi kan hantera covid-19 på sikt, säger han.

Socialminister Lena Hallengren understryker att den höga vaccinationsgraden gör att restriktionerna inte längre spelar så stor roll för smittspridningen. Utmaningen nu är att få fler att gå och vaccinera sig.

– Det vi måste åstadkomma nu är en högre vaccinationstäckning. Det är ett enträget arbete som måste fortsätta, säger Lena Hallengren.

Ämnen i artikeln

Amanda Lind
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt