Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/covidlagen-forlangs-till-borjan-av-2022/

SVERIGE

Covidlagen förlängs till början av 2022

Med stöd av covidlagen infördes bland annat besökstak i butiker, köpcentrum och gym.
Med stöd av covidlagen infördes bland annat besökstak i butiker, köpcentrum och gym. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksdagen har beslutat att förlänga covidlagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen till sista januari 2022.

Lagarna ger regeringen befogenheter att införa begränsningar för att minska spridningen av coronaviruset.

En stor majoritet i riksdagen röstade för förslaget om att förlänga de båda lagarna i fyra månader.

Liberalerna ansåg att lagarna behövde ändras för att ta bort möjligheten att införa deltagartak i bestämda tal på evenemang och att begränsa antalet gäster på restauranger. Detta bör istället formuleras så att krav på avstånd mellan deltagare kan införas, enligt partiet. Liberalerna röstades ned med 291 mot 18.

Tidigare slutdatum för lagen var satt till sista september. Regeringen menar att det är viktigt att ha beredskap att kunna vidta åtgärder för att minska smittspridningen även längre fram i höst och vinter.

Att lagarna nu förlängts påverkar inte de rådande planerna om att ta bort de flesta restriktioner den 29 september. Men det gör att regeringen och myndigheter har befogenheter att införa vissa åtgärder för att minska smittspridning, som den inte skulle ha annars.

Trots dagens beslut an lagarna tas bort tidigare än sista januari. Riksdagen uppmanar regeringen att redogöra för hur lagarna har använts och hur den ser på lagarnas fortsatta giltighetstid. Den skriftliga redogörelsen ska lämnas in senast den 12 november till socialutskottet, som efter detta kan föreslå att lagarna upphävs.

Covidlagen har bland annat används för att införa krav om besökstak i butiker, köpcentrum och gym medan lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen möjliggjorde begränsningar av öppettiderna på krogar och restauranger.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt