Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 21:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/curevac-ger-upp-forsok-att-fa-covidvaccin-godkant/

SVERIGE

Curevac ger upp försök att få covidvaccin godkänt

Foto: Davide Bonaldo

Företaget Curevac drar sig ur processen att få sitt covidvaccin godkänt i EU. Vaccinet var tänkt att levereras redan i våras. EU har avtal på över 400 miljoner doser som nu inte kommer att tillverkas.

– Formellt sett är pengarna spenderade, säger vaccinsamordnare Richard Bergström.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har avslutat till rullande utvärdering av tyska Curevacs mRNA-vaccin mot covid-19. Detta med anledning att företaget självt meddelat att man drar sig ur godkännandeprocessen, skriver EMA i ett pressmeddelande.

EMA:s säkerhetsmyndighet har granskat data om vaccinet, som heter CVnCoV, sedan februari.

Tyska Curevacs mRNA-vaccin lyftes under förra året fram som ett av de mest lovande vaccinerna mot covid-19. Enligt tidiga prognoser skulle doser levererats till EU redan under våren 2021.

– Det skulle ha kommit i april, men så blev det inte. Sedan visade kliniska studier att Curevac hade en betydligt sämre effekt än Pfizer och Moderna. Det är klart att då kommer ju frågan, vem vill använda det här vaccinet? Säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

I juni visade en större klinisk studie att Curevacs doser endast gav ett 47-procentigt skydd mot coronaviruset. Resultatet gjorde att aktien störtdök och många experter spekulerade i att vaccinet inte skulle få EMA:s godkännande.

Richard Bergström tror att beslutet att ge upp försöken att få vaccinet godkänt grundar sig i dels att bolaget har haft så svårt att få igenom sin ansökan om godkännande och dels att det inser att efterfrågan på vaccinet skulle vara låg i EU när doserna väl blir godkända.

Över 60 procent av EU:s befolkning är redan fullvaccinerade.

Curevac själva beskriver tillbakadragandet som ett ”strategiskt beslut” och säger att de ger upp försöken med CVnCoV till förmån för utvecklingen av ”andra generationens” vaccinkandidater”. Företaget planerar alltså att utveckla ett nytt vaccin mot covid-19 med uppdateringar.

– De gör ett omtag helt enkelt, och kommer tillbaka igen. Men det innebär att EU:s kontrakt med dem upphör, så att säga, säger Richard Bergström.

EU har avtal om att köpa 225 miljoner doser av Curevac, och en option på ytterligare 180 miljoner doser. Pengarna som betalats ut till bolaget har tagits från EU:s så kallade ESI-fonder.

Sverige har inte gjort några egna betalningar direkt till Curevac, förklarar Richard Bergström. EU kommer nu tala med bolaget om hur man ska göra framåt.

– Formellt sett är pengarna spenderade. Nu blir det en diskussion. Vi har en god relation till företaget och om de ska utveckla uppdaterade vaccin så kan det finnas en väg där, säger han och fortsätter:

– De här pengarna har gått till väldigt specifika aktiviteter, som produktionsanläggningar till exempel. Om du kan använda det längre fram kan man kanske få doser för ett billigare pris längre fram. Skulle vi aldrig mer arbeta med Curevac så skulle pengarna vara bortkastade, men vid fortsatta förhandlingar och avtal så är det inte riktigt så.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt