Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.
Då börjar stora rättegången efter gängmordet i Göteborg
En man med kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen i Göteborg sköts i maj förra året ihjäl i Gamlestaden i Göteborg. 15 personer sitter häktade misstänkta för inblandning i mordet.
Foto: Henrik Jansson/Expressen/TT
Polisens utredning kring gängmordet på Lars Kaggsgatan i Göteborg i fjol är i princip avslutad.
15 personer misstänks för inblandning. Rättegången kommer preliminärt att inledas den 15 mars och pågå fram till midsommar.
– Det här är en väldigt stor utredning, säger åklagaren Helena Treiberg Claeson.
Det var den 3 maj i fjol som en 33-årig man sköts till döds i Gamlestaden i Göteborg. Mordet var en del i den ökända konflikten mellan två gäng från stadsdelen Biskopsgården: 33-åringen hade en ledande ställning i B-falangen och direkt efter mordet greps nio personer, alla med koppling till A-falangen, som tidigare leddes av den fängelsedömde gängledaren Eddie Jobe.
Nu är polisutredningen i det närmaste klar. 15 personer sitter frihetsberövade misstänkta för inblandning i olika grad. Fyra personer har nyligen avförts från utredningen.
– De var misstänkta för begränsade medhjälpsgärningar, men vi kommer inte längre med de misstankarna, så i fredags beslutade jag att dessa fyra skulle avföras från utredningen, säger åklagare Helena Treiberg Claeson och berättar att det så kallade huvudprotokollet i dagarna lämnas ut till försvarsadvokaterna.
Det är en mycket omfattande utredning och den stundande rättegången väntas pågå i över tre månader. Enligt åklagaren har Göteborgs tingsrätt redan reserverat tid med start den 15 mars. Säkerhetspådraget väntas bli stort.
Den 3 maj i fjol skördades det senaste offret i den långvariga konflikten mellan två kriminella grupper från Biskopsgården på Hisingen.
Foto: Henrik Jansson/Expressen/TT
En anledning till att polisen haft framgång i utredningen och anser sig ha hittat bevis mot en lång rad personer är att fransk polis lyckades knäcka det mobiliserade och krypterade kommunikationsinstrumentet Encrochat. Svensk polis bjöds i början av april i fjol in till Europol task force och fick därmed tillgång till Encro-info i realtid, något som pågick till och med mitten av juni, då tjänsten stängdes ner.
Treiberg Claeson säger att det råder yppandeförbud kring utredningen, men förklarar att det redan är känt att det förekommer material från Encochat i förundersökningen.
– Det finns ingen anledning för mig att förneka detta, men jag kommer inte att gå in på några detaljer. Men det kan ju var och en räkna ut att om de misstänkta skickar meddelanden till varandra, som de trodde var krypterade och som vi kan få läsa, är det förstås av betydelse. Det här gäller ju många utredningar, säger åklagaren.