Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 23:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/da-kan-aldersgransen-andras-for-astra-zenecas-vaccin/

Sverige

Då kan åldersgränsen ändras för Astra Zenecas vaccin

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör. Foto: Jessica Gow/TT

Skyddseffekten av Astra Zenecas vaccin på äldre är osäker och därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att bara personer under 65 får företagets doser. Men rekommendationen kan ändras redan under våren när nya studier presenteras.

– Det är möjligt att de stora studierna pekar på en lika stor effekt hos äldre. Då kan vi öppna upp även för dem, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Den 29 januari godkände EU-kommissionen Astra Zenecas coronavaccin. Då hade unionens läkemedelsmyndighet, EMA, konstaterat att vaccinets effektivitet bland personer över 55 är osäker.

På grund av osäkerheten rekommenderar Folkhälsomyndigheten tills vidare att enbart personer under 65 år får Astra Zeneca vaccin. Doser från tillverkarna Pfizer/Biontech och Moderna bör därför reserveras för äldre.

Samtidigt väntar sig EMA:s experter att vaccinet ger skydd även hos äldre eftersom data indikerar ett äldre utvecklar ett antikroppssvar som är jämförbart med yngre delar av befolkningen.

Det pågår också kliniska studier som väntas bringa klarhet i hur gott skydd Astra-vaccinet ger äldre. Främst inväntar Folkhälsomyndigheten resultatet från en amerikansk studie som väntas komma senare i vår. Beroende på resultatet kan rekommendationen om en övre åldersgräns, enligt Johan Carlson.

– Det beror så klart på vad de visar. Vi ser redan nu att det finns bra antikroppssvar upp i åldrarna. Det är möjligt att de stora studierna pekar på en lika stor effekt hos äldre. Då kan vi öppna upp även för dem. Men det kommer nog dröja åtminstone en och en halv månad, säger han.

Vaccinet har en skyddseffekt på 60 procent för personer över 18 år som fått två doser. I gruppen över 55 år kan man däremot inte beräkna skyddseffekten eftersom för få sjukdomsfall bland personer över 55 år upptäcktes i studien. Enligt Johan Carlson bör inte de som är över 55, men under 65 oroa sig för att ta vaccinet.

– Nej, jag tycker inte att man behöver oroa sig. Tittar man på antikroppssvaret som man lyckats mäta upp är det fullgott. Vi gör som en del andra länder som exempelvis Tyskland, som också går upp till 65, säger han.

Pfizer/Biontech och Modernas vaccin har en skyddseffekt på 95 respektive 90 procent – högre än Astra Zenecas 60 procent. I studier har Astra Zenecas däremot visat att vaccinet ger starkt skydd mot allvarlig sjukdom. På en övergripande nivå räknar Folkhälsomyndigheten också med att alla godkända vaccin ger ett fullgott skydd.

– Sen på individuell nivå är det så att oavsett vilket vaccin man får kan man inte riktigt veta om man har fullgott skydd. Där spelar det ju större roll om vaccinet har 70 eller 80 procent effektivitet, säger Johan Carlson.

– Men vaccinen ges ju inte bara för att skydda den enskilde utan också också för att trycka bort pandemin. Så är det alltid med vaccinationer. Det finns vissa individer som inte får ett fullgott skydd.

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt