Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/damberg-eliasson-kommer-omplaceras/

Sverige

Damberg: Eliasson kommer omplaceras

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Mickan Palmqvist

Inrikesminister Mikael Damberg delar Dan Eliassons bedömning att han inte kan fortsätta som generaldirektör för MSB efter julresan till Kanarieöarna.

– Han har missbedömt en situation och det har lett till stora konsekvenser, säger Damberg.

Nu omplaceras Eliasson till ett nytt jobb på regeringskansliet.

Efter Expressens avslöjande om att Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rest till Kanarieöarna över jul och nyår, har kritiken eskalerat.

Ansvarig minister Mikael Damberg (S) kallade Eliasson till ett möte under torsdagen, men redan på onsdagen bad Eliasson om ett samtal där han enligt MSB och Damberg landade i att han vill lämna sin post.

– Dan Eliasson kontaktade mig i dag inför mötet i morgon och berättade att han funderat över om han kan fullgöra sitt uppdrag som generaldirektör och han konstaterade att det var svårt. Jag delar den bedömningen och därför har han begärt att få lämna sitt jobb som generaldirektör för MSB och regeringen kommer att acceptera den begäran.

Resan till Spanien har tagit fokus från MSB:s övriga arbete, säger Mikael Damberg.

– Han har väldigt svårt att agera som generaldirektör eftersom han får frågor om sin julsemester. Det har lett till en ohållbar situation för honom och för myndigheten och därför har han begärt att få sluta.

Hade regeringen landat i samma slutsats efter mötet du skulle ha med Dan Eliasson på torsdag?

– Jag hade först velat lyssna på vad han säger innan jag hade landat i ett beslut. Men nu råkar vi ha samma uppfattning i den frågan.

Varför fattade regeringen inte beslutet på en gång, varför vänta till torsdag?

– Jag ville träffa honom öga mot öga för att samtala med honom om den här uppkomna situationen. Men då valde han att ha ett samtal med mig redan i dag där han kom fram till att det här inte är hållbart.

Dan Eliasson uppger att han begärt att bli omflyttad. Delar du bedömningen att han ska flyttas?

– Som myndighetschef har Dan Eliasson en tidsbestämd anställning och då innebär det att om man slutar som generaldirektör får nya arbetsuppgifter. Om en person däremot begår brott kan statens ansvarsnämnd besluta om avsked, men det är ingen som hävdat att Dan Eliasson har begått någon brottslig handling. Han har snarare missbedömt en situation och det har lett till stora konsekvenser.

Det innebär att Eliasson kommer att hamna på den så kallade elefantkyrkogården på regeringskansliet. Där kan tidigare generaldirektörer som bytts ut hamna med varierande uppdrag och bibehållen lön fram till att deras förordnande löper ut, för Eliassons del innebär det slutet av 2022.

– Dan Eliasson är en väldigt erfaren statstjänsteman som arbetat under borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Han har en bred erfarenhet så jag ser inga problem med att hitta viktiga arbetsuppgifter som regeringskansliet behöver ha uträttade.

Eliasson som bland annat har en bakgrund som generaldirektör på både Försäkringskassan och Polismyndigheten har mött upprepad kritik på flera av sina poster.

Var det verkligen rätt person att leda Sveriges krisberedskapsmyndighet?

– MSB har dragit ett stort lass under pandemin. Det var heller inte det första som Dan Eliasson fick ta itu med på MSB. Han fick också hantera de stora skogsbränderna 2018 där MSB verkligen klev fram. Det framgångsrika agerandet under skogsbränderna 2018 har lett till ny lagstiftning där MSB fått en tydligare roll nationellt för de här arbetsuppgifterna. Min bild är att han skött sitt uppdrag men när man är högst ansvarig för en myndighet så kan man möta kritik, det förekommer.

Både statsministern och justitieministern har brutit mot råd och rekommendationer. Är inte det lika problematiskt?

– Här har vi två olika saker. Det första är att vi har en generaldirektör som känner att han inte kan fullgöra sitt uppdrag och att han vill kliva åt sidan. Det andra handlar om att många människor försöker följa de rekommendationer och riktlinjer som nu ges. De personer du nämner har klargjort hur de tänkt och agerat för att inte skapa trängsel men också att de kanske kunde ha agerat på ett annorlunda sätt. Det är rimligt att man reflekterar över sitt eget agerande. Alla har ett ansvar i en pandemi.

Har du själv brutit mot några råd och rekommendationer? Besök i butiker, gallerior eller resor?

– Jag försöker följa råd och rekommendationer. Däremot har jag besökt gallerior för att till exempel gå i livsmedelsbutiker eller hämta ut kemtvätt men då gör man det på ett ansvarsfullt sätt och agerar efter de råd som varit.

Hur påverkas myndighetens fortsatta arbete med pandemin av att den högsta chefen slutar?

– Man får delvis en nystart nu när Dan Eliasson kliver åt sidan och man får en tillförordnad generaldirektör som kan leda arbetet och fokusera på pandemin snarare än den här diskussionen. Det är ett viktigt ansvar en tillförordnad generaldirektör får i pandemin.

Vem ska ersätta med så kort varsel?

– Det kommer ett besked om det i närtid.

Ämnen i artikeln

Dan Eliasson
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt