Dan Eliasson har under onsdagen träffat inrikesminister Mikael Damberg för att diskutera resan till Kanarieöarna under jul- och nyårshelgen. Generaldirektören har då uttryckt att han ser det som svårt att fortsätta sitt uppdrag med tanke på reaktionerna som resan väckt. Uppfattningen har delats av Mikael Damberg.
Under mötet har Dan Eliasson bett om att förflyttas från sitt uppdrag på MSB. Regeringen kommer fatta ett beslut i frågan inom kort, enligt pressmeddelandet.
– Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande.
Dan Eliasson har avböjt att låta sig intervjuas.
DN har sökt statsminister Stefan Löfven, vars pressekreterare hänvisar frågor till justitiedepartementet och inrikesministern.
Moderatledaren Ulf Kristersson krävde på tisdagen Dan Eliassons avgång. Nu säger han i ett skriftligt uttalande att Eliassons beslut var ”nödvändigt:
”Den operativa chefen för svensk krisberedskap kan inte predika för andra att de ska avstå från nästan allting, men själv resa utomlands på semester, och lämna landet när krisen blir värre.”
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch:
”Det är uppenbart att Eliassons agerande har underminerat de råd och restriktioner som regeringen och ansvariga myndigheter kommunicerat att det svenska folket ska följa. Att en generaldirektör för en myndighet ansvarig för Sveriges krisberedskap agerade på det sättet var oförsvarligt.”
På Twitter skriver C-ledaren Annie Lööf att Dan Eliassons val är det ”enda rimliga beslutet”. Hon skriver också att chefen för MSB måste föregå med gott exempel och följa gällande rekommendationer.
Den 14 december gick Folkhälsomyndigheten ut med en rad råd inför jul- och nyårsfirandet. Ett av råden handlade om resor: ”Försök att inte resa till andra platser. Om du ändå reser, till exempel för att fira jul i en annan stad, så ska du bara träffa dem du reser med.”
Det rådet bröt Dan Eliasson mot. Morgan Olofsson, som är kommunikationsdirektör vid MSB, konstaterar trots det att myndigheten nu kan lägga detta bakom sig:
– Jag tittar framåt, nu är inte Dan Eliasson vår högste chef. Jag hoppas att det betyder att vår trovärdighet ökar. Att vi visar att uppdraget är viktigare än personen. Men det är klart att det vore ju konstigt om det som hänt inte påverkar förtroendet.
Morgan Olofsson säger att det som hänt inte har påverkat myndighetens arbete men att flera på MSB varit upptagna med situationen:
– Vår bedömning är att det hade vart en hämsko för myndighetens arbete om detta hade fortsatt.
Eliasson genomförde också sin resa utan att någon i inrikesministerns stab hade informerats på förhand. Då hade Dan Eliasson dessutom bara dagar innan träffat inrikesministerns statssekreterare Elisabeth Backteman, som också leder regeringens krisarbete under pandemin utan att nämna att han skulle lämna Sverige.
Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterade Dan Eliassons begäran om att lämna rollen som generaldirektör. ”Inte en dag för tidigt”, skriver han.