Helsingborgs hamn är transitplats för internationella kokainligor.
Det tror tull och åklagare som gjort rekordstora beslag i år.
Nu kräver de åtgärder – men olika intressen står emot varandra.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 10:56
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/darfor-blev-helsingborgs-hamn-transitplats-for-kokainligor/
Helsingborgs hamn är transitplats för internationella kokainligor.
Det tror tull och åklagare som gjort rekordstora beslag i år.
Nu kräver de åtgärder – men olika intressen står emot varandra.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
I april i år gjorde tullen stora beslag i Helsingborgs hamn. Totalt togs 460 kilo kokain i två containrar.
Hittills i maj har ytterligare 450 kilo tagits.
Det handlar om kylcontrainrar som kommer från Sydamerika, ofta från Ecuador. Beslagen har gjorts i lönnutrymmen i containrar, extra utrymmen under golvet eller i väggarna. Kokainet är synnerligen rent. På en pressträff i Tullverkets lokaler i Malmö ligger ett stort antal paket med kokain upplagt på bordet. Enligt Magnus Petterson, senior åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, ligger renhetsgraden på omkring nittio procent.
– Ett av de här kilona som ligger framför oss här kan späs ut både en och två och kanske tre gånger och fortfarande vara säljbart på den illegala narkotikamarknaden, säger han.
Summa summarum: det kokain som beslagtagits i Helsingborg och i utlandet med adress Helsingborg kan vara värt miljardbelopp i gatuledet, enligt myndigheterna.
Enligt misstankarna rör det sig om flera av varandra oberoende nätverk, såväl svenska som utländska, som ägnar sig åt kokainsmuggling i Helsingborgs hamn.
Magnus Pettersson menar på att merparten av kokainet inte är avsett för den svenska marknaden, utan ska vidare ut i Europa. Därav begreppet transitplats. Han pekar ut två huvudskäl till situationen.
– Det ena skälet är att kontrollfrekvensen på den inkommande containertrafiken i Helsingborgs hamn har varit alldeles för låg. Det andra huvudskälet är att skalskyddet runt Helsingborgs hamn är kraftigt underdimensionerat, säger han.
Kort sagt: inte tillräckligt många containrar gås igenom och det är inte tillräckligt svårt för ligorna att länsa kokaincontainrar i hamnen. Trots de stora beslagen har bara två personer gripits i närtid, två albanska medborgare som enligt Tullverket hämtade ut 47 kilo kokain i december. I flera fall har man också upptäckt containrar som sannolikt innehållit kokain men där smugglarna hunnit före, och efterlämnat utrustning som skärbrännare och bultsaxar.
Tullverket har äskat mer pengar från finansdepartementet för att komma tillrätta med smugglingen: 165 miljoner nästa år och 450 miljoner år 2025, likaså 450 miljoner år 2026.
– Det skulle kunna innebära ungefär 90 årsarbetskrafter till. Och det hade ju i alla fall hjälpt att vara mer närvarande på kontrollplatser som Helsingborg, säger Erik Friberg, chef på tullkriminalen i Malmö.
Åklagare Magnus Pettersson är inne på samma spår.
– Det vi har kunnat konstatera efter den här tämligen långa insatsen som pågått är att smugglingen kan vara strypas genom att varje kylcontainer från Sydamerika som sätts i land i Helsingborgs hamn kontrolleras innan den skickas vidare, säger han.
Såväl åklagare som Tullverket är också mycket angelägna om att skalskyddet i Helsingborgs hamn blir bättre. Magnus Pettersson påpekar att de två personer som greps när de hämtade 47 kilo kokain i december endast hade en hylsnyckel, en stege och tre sportbagar som utrustning.
Enligt Erik Friberg, chef för tullkriminalen i Malmö, har de en god dialog med hamnen som gjort åtgärder kring skalskyddet, dock inte tillräckliga. Någon enkel lösning finns inte när det rör sig om flera kilometer staket. Han medger också att det finns konkurrerande intressen i frågan.
– Hamnen och Tullverket har två helt olika uppdrag. Hamnen är en logistikpunkt. deras uppdrag är att förmedla en burk som de säger, en container, från punkt A till punkt B. De är inte lika intresserade av vad som finns i containern, det är vi som är det. Deras angelägenhet är att snabba upp logistikkedjorna och att allting funkar för de som beställt legalt gods, säger han.
– Vi kommer in och säger men vet ni vad, vi behöver detta och detta. Som kanske påverkar hastigheten och kundnöjdheten, så det är ju konkurrerande mål och syften.
De stora beslagen har alltså börjat ske det senaste året. Men vad som smugglas in i en hamn och vad som upptäcks är inte nödvändigtvis samma sak. På frågan hur länge den storskaliga kokainsmugglingen kan ha skett via Helsingborg är åklagare Magnus Pettersson kortfattad i sitt svar.
– Vet ej, säger han.