Därför riskerar beslutet om Preemraff att spräcka regeringen
LYSEKIL/STOCKHOLM. Det stundande beslutet om Preemraff delar regeringen. Miljöpartiet vill säga nej – Socialdemokraterna lutar enligt DN:s källor mer åt ett ja. Situationen uppges vara så infekterad att de två partiernas riksdagsledamöter inte pratar med varandra om den.
Klimatet står på spel, enligt experter – men det gör också regeringsmakten.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 13Jane Järås plockar skräp i badviken på Härnäset. Här är hennes pappa född och uppvuxen och här tillbringar hon somrarna tillsammans med make, barn och barnbarn.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 2 av 13Det var inte självklart att raffinaderiet som först kallades Scanraff skulle placeras i Lysekil. Även Hisingen i Göteborg var ett alternativ. De goda inseglingsförhållandena i Lysekil avgjorde.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 3 av 13Manifestation mot Preemraff på Mynttorget i Stockholm i början av september.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 13Lorentz Tovatt, Miljöpartiets klimat- och energipolitiska talesperson.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 5 av 13Thomas Eriksson har bott i Lysekil sedan raffinaderiet byggdes. Han hoppas att utbyggnaden kommer att tillåtas, för arbetstillfällenas skull. ”Utan raffet hade det inte funnits något samhälle här”, säger han.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 6 av 13”Vi ska ändra systemet, inte ändra klimatet. Vi måste kunna ändra lagar och förordningar så att vi styr mot klimatmålen. Det är precis det arbetet vi gör i dag”, säger miljöminister Isabella Lövin (MP).
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 13Jessica Södergren driver en second hand-affär i Lysekil. Hon har följt debatten om raffinaderiet på sociala medier och är kritisk till den hätska tonen.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 8 av 13Preems raffinaderi är ett skyddsobjekt, vilket innebär att det råder förbud mot fotografering på stora delar av anläggningen.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 9 av 13Omar Hasan klipper Oskar Olausson på sin frisörsalong i Lysekil. Båda två ser raffinaderiet som viktigt för att hålla samhället levande.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 10 av 13Jesper Westberg går på gymnasiet i Lysekil. Han säger att en del av klasskompisarna på teknikprogrammet ser raffinaderiet som sin framtida arbetsplats.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 11 av 13”Det är vinna eller försvinna för oss här i Lysekil”, säger taxiföraren Roger Karlsson om framtiden för Preems oljeraffinaderi i samhället. Han hoppas på ett ja från regeringen.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 12 av 13Kommunstyrelsens ordförande i Lysekil, Jan-Olof Johansson (S), tycker att det är bra att regeringen gör en helhetsbedömning av Preems planer. ”Det är inte upp till oss kommunpolitiker att sätta villkor för utbyggnaden”, säger han.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 13 av 13Maria Granberg (MP) och Marie Svärd diskuterar framtiden med Mari Larsson som startat Fridays for future i Lysekil och Annika Rockström som överklagat utbyggnaden av raffinaderiet. De vill hitta sätt att bygga ett samhälle som inte är beroende av fossila bränslen.
Foto: Lars Lindqvist
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.