Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/darfor-vill-de-inte-vaccinera-sig-mot-covid-19/

02:41. Finn Thomassen, 77, har bestämt sig för att inte vaccinera sig mot covid-19: ”Om jag dör av viruset så får det bli så”.
Sverige

Därför vill de inte vaccinera sig mot covid-19

Det finns de som redan har bestämt sig för att inte vaccinera sig mot covid-19.

Finn Thomassen, 77, har diabetes och är rädd att framstå som galen på grund av sitt beslut. Amie Sällberg, 27, tror inte att hon blir så sjuk om hon smittas.

Varför vill man inte skydda sig mot ett virus som lamslagit en hel värld? Och vad händer om en mindre andel inte vaccinerar sig?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 7 Finn Thomassen vill inte vaccinera sig. ”Jag har aldrig blivit sjuk i influensa. Den enda gången jag blev det var för flera år sedan när jag vaccinerade mig mot influensan av misstag.”
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 7 ”Jag är inte rädd för att bli sjuk och jag skulle troligen komma lindrigare undan om jag skulle bli sjuk igen. Just nu väger det starkare än att att ta sprutan eftersom vi vet för lite om vaccinet”, säger Amie Sällberg.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 7 Amie Sällberg berättar att hennes kompis inte heller komma att vaccinera sig eftersom hon har antikroppar. ”Vi båda känner att vi har råd att vänta.”
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 7 Anneli Hälls dotter drabbades av narkolepsi efter vaccinet mot svininfluensan år 2009. ”Vi avstår denna gång, men det kan bli så att jag ändrar mig längre fram när det har gått några år.”
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 7 ”Den här massvaccineringen river upp gamla sår. Det är hysteriskt och du betraktas som en egoist om du inte vill ta sprutan. Precis så var det vid den förra när vi hade svininfluensan”, säger Anneli Häll.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 7 Finn Thomassen äter lunch på Josephs bar i Vällingby. Susanne Brolin som sitter vid bordet bredvid jobbar inom sjukvården som dietist och vill vänta med att vaccinera sig till dess hon sett vilka biverkningarna blir.
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 7 – Jag vet att folk kommer tycka att jag är en galning som tillhör de här galna vaccinmotståndarna. Men det är jag inte.
Foto: Anette Nantell