Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/de-har-levererat-kokain-med-fullskaleservice-26-personer-atalade-i-stor-knarkharva/

SVERIGE

”De har levererat kokain med fullskaleservice” – 26 personer åtalade i stor knarkhärva

Rådhuset i Borås där tingsrätten ligger och där det stora åtalet nu väckts.
Foto: Jenny Ingemarsson

Åklagaren har tagit en bostadsrätt i centrala Göteborg värd nästan tre miljoner i kvarstad.

Den misstänks ha köps och fixats till med pengar från en omfattande narkotikaförsäljning i Borås.

26 personer åtalas i härvan som tros ha letts av en lokalt känd gängkriminell familj. 18 av deras misstänkta kunder har avslöjats.

Allt började med att Boråspolisens spanare i mars fick syn på vad de misstänkte var pågående narkotikaaffärer.

Kammaråklagare Martin Svensson kopplades in, fick tillstånd hemlig kameraövervakning och avlyssning och spaningarna intensifierades.

På onsdagen blev utredningen klar och åklagaren väckte åtal där två släktingar, en 28-årig och 25-årig man kända i gängsammanhang, beskrivs som ledande i verksamheten.

Åtalspunkterna gäller bland annat grovt narkotikabrott. Sex personer är häktade och samtliga nekar till brott. Framför allt handlar det om misstänkt hantering av kokain. Ett knappt halvt kilo har beslagtagits.

Utöver dessa sex har två andra åtalats för grova penningtvättsbrott med koppling till kokainförsäljningen. Den delen kretsar kring en köpt bostadsrätt, en tvårummare i centrala Göteborg, som åklagaren alltså menar har köpts med knarkpengar.

En snickare åtalas misstänkt för grovt penningtvättsbrott för att han renoverat lägenheten och fått betalt med, vad åklagaren anser, är narkotikapengar.

Samtliga nekar till brott.

Åklagaren begär också att staten ska ta hand om en rad högar med kontanter som hittats hos flera åtalade.

– Jag kommer att yrka på förverkande av kontanter, bilar och större delen av en lägenhet värderad till 2,8 miljoner, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Därtill är det alltså 18 stycken misstänkta narkotikaköpare som åtalas, i deras fall för narkotikabrott av normalgraden.

– Man kan säga att de som lett verksamheten har stått för en på sitt sätt fin service där de oftast kört ut drogerna till kunderna. De bestämmer en plats och det blir en slags fullskaleservice för leverans av inte minst kokain, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Han understryker att köparna är personer från olika samhällsklasser.

– Här finns även välbeställda som på det här viset är med och finansierar de gängkriminellas verksamhet.

Magnus Reinholdsson, spaningsledare på utredningssektionen för grova brott på polisområde Älvsborg, säger i ett pressmeddelande att polisen fortsätter att utveckla sina arbetssätt genom att arbeta mer underrättelsebaserat än tidigare och tydligare mot brottsvinsterna.

– Vi jobbar allt mer med att ta bort den ekonomiska vinningen och möjligheterna till att tvätta pengarna, säger han.

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Göteborg

Ämnen i artikeln

Borås
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt