Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/de-sitter-tysta-i-manader-och-kan-fa-hundratusentals-kronor/

SVERIGE

”De sitter tysta i månader och kan få hundratusentals kronor”

Förra året fick personer som suttit anhållna eller häktade men senare friats totalt 97 miljoner kronor i skadestånd. Det eskalerande gängvåldet med stora polisutredningar och låg uppklarning pekas ut som en av orsakerna till att summan har ökat kraftigt under 2000-talet.
Illustration: Helena Shutrick

Varje år betalar staten miljonbelopp till gängmedlemmar som suttit frihetsberövade men sedan friats. Bland Malmös ledande kriminella är pengarna inte bara en intäkt – utan också ett sätt att motarbeta polis och åklagare.

– Om vi tar de här killarna med mycket pengar eller dyra klockor är det alltid ett alibi de kan ha: ”Jag har fått pengar av JK”, säger åklagaren Lisa Åberg.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.