Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 04:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/demokraterna-i-goteborg-utesluter-inte-att-forsoka-bli-riksdagsparti/

Sverige

Demokraterna i Göteborg utesluter inte att försöka bli riksdagsparti

Partiet Demokraternas gruppledare Martin Wannholt utesluter inte att man försöker nå riksdagen.
Partiet Demokraternas gruppledare Martin Wannholt utesluter inte att man försöker nå riksdagen. Foto: Tomas Ohlsson

Det lokala kommunpartiet Demokraterna i Göteborg öppnar för att försöka ta sig in i riksdagen.

”Om så ska ske, så är det ett beslut som fattas längre fram”, skriver partiets grundare Martin Wannholt till DN.

I kommunalvalet i Göteborg 2018 kom Demokraterna, som bildades så sent som i maj året före, att bli näst största parti i fullmäktige med 16,95 procent av rösterna.

Men även om partiet i vissa sakfrågor på senare tid nått framgång genom att ömsom samverka med Socialdemokraterna, ömsom med de rödgröna partierna, har de inte kunnat få någon större utväxling på antalet mandat.

Även om en stor del av partiets väljare kom från Moderaterna, vilket statsvetarna har kunnat visa på, har relationen till den styrande Alliansen, ledd av Moderaterna, varit frostig.

Ett påtagligt exempel visade sig i våras, då Alliansen bjöd in till ett särskilt ”corona-styre” för att hantera frågor kopplade till pandemin. Efter att rödgröna och delar av Alliansens partier avvisade tanken på att Sverigedemokraterna skulle ingå i denna överenskommelse, valde Martin Wannholt, Demokraternas gruppledare, att lämna samtalen.

Läs mer: ”Sen kan jag aldrig förlåta Reinfeldt för vad han gjort med Sverige”.

Sedan en tid tillbaka har det spekulerats hur Demokraterna ska positionera sig inför valet 2022, inte minst eftersom deras mest profilerade fråga i valet 2018, att stoppa tågtunneln Västlänken, i dag allt mer framstår som överspelad. Tunneln byggs för fullt.

Här borras en av Västlänkens arbetstunnlar. Denna ligger invid Korsvägen.
Här borras en av Västlänkens arbetstunnlar. Denna ligger invid Korsvägen. Foto: Tomas Ohlsson

Enligt uppgifter till DN har tanken att även prova lyckan i riksdagsvalet diskuterats en längre tid, byggt på en bedömning att det skulle vara möjligt att nå den gräns på 12 procent i en valkrets som också är en väg till riksdagsmandat.

På lördagen ställde tidningen GT:s ledarsideskolumnist Csaba Bene Perlenberg en öppen fråga på detta tema: ”Är Demokraterna på väg till riksdagen?” Perlenberg hänvisade bland annat till den debattartikel som Wannholt och partiets två övriga kommunalråd, Henrik Munck och Jessica Blixt, skrev i GP 1 september där de angrep regeringen för att ha misslyckats med att stoppa gängkriminaliteten.

Trion skrev där: ”Sverige och Göteborg behöver en regering som tydligt lovar att tillföra så många poliser och andra resurser som behövs för att stoppa kriminaliteten och skapa trygghet. Nu. Omgående.”

Även i flera andra frågor där den styrande Alliansen har hänvisat till att förslag skulle bryta mot gällande nationell lagstiftning har Demokraterna, tillsammans med andra, drivit på, som när det gäller undantag från ebo-lagen och att stoppa så kallat aktivt skolval.

DN har frågat Demokraternas grundare och gruppledare Martin Wannholt om partiet har planer att ansöka hos Valmyndigheten om att delta i riksdagsvalet 2022. Han skriver i ett sms-svar:

”Rikspolitiken tar inte hand om Sverige. Självklart diskuterar vi redan vad som behöver förbättras från statens sida.”

På en uppföljande fråga om det ska tolkas som att Demokraterna kommer att ställa upp i riksdagsvalet, väljer Wannholt att lämna frågan öppen: ”Om så ska ske, så är det ett beslut som fattas längre fram”.

Demokraterna kommer att hålla extra årsmöte 22 oktober. Då ska ett nytt handlingsprogram presenteras och beslutas. Om frågan om riksdagskandidatur kommer upp där eller inte är ännu inte känt.

Ämnen i artikeln

Riksdagen
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt