Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 15:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/demokratiprofessor-scenerna-fran-usa-igar-kunde-lika-garna-ha-utspelat-sig-i-venezuela-eller/

Sverige

”Scenerna kunde lika gärna ha utspelat sig i Venezuela eller Zimbabwe.”

Staffan I Lindberg leder forskningsinstitutet V-dem med bas i Göteborg. USA under Trump har rasat i deras index.
Staffan I Lindberg leder forskningsinstitutet V-dem med bas i Göteborg. USA under Trump har rasat i deras index. Foto: Johan Wingborg

Under åren med Trump har USA halkat ner från plats 17 till plats 36 på världens största demokratiindex, som sammanställs i Göteborg.

De närmaste dagarna avgör framtidens rankning. Är attacken på kongressen början på ett inbördeskrig? Eller kommer de amerikanska institutionerna att orka stå emot?

USA-valet 2020

Forskningsinstitutet V-dem (Varianter på demokrati) hör till Göteborgs universitet och leds av professorn i statsvetenskap Staffan I Lindberg. Sedan 2014 mäter han och hans team demokrati. Över 3.000 experter från hela jordklotet tar hänsyn till 450 olika indikatorer och allt ställs samman i ett årligt index. Sverige ligger i topp tre. I botten återfinns Eritrea, Nordkorea och Saudiarabien.

Det som hände under onsdagskvällen i USA, när anhängare till president Donald Trump stormade den amerikanske kongressen, var inte överraskande för forskarna – men ändå ytterst uppseendeväckande.

Trump-supportrar stormade på onsdagen USA:s kongressbyggnad.
Trump-supportrar stormade på onsdagen USA:s kongressbyggnad. Foto: SAUL LOEB

Staffan I Lindberg lägger tryck under nästan vart och ett av sina ord när han försöker sammanfatta det oerhörda.

– Att en sittande, demokratiskt vald president i USA uppmanar folk att begå... (här dröjer han lite innan han landar i rätt formulering) förräderi. Det vi såg påminde om Venezuela under Chavez, Ryssland under Putin, Turkiet under Erdogan eller Zimbabwe under Mugabe.

När folkmassorna tog sig in i kongressen var nationalgardet inte på plats. Det har fått många utomstående betraktare att undra om attacken möjligen var sanktionerad uppifrån. Staffan I Lindberg hör till dem.

– Det har förekommit uppgifter om att Donald Trump gav order om att endast den civila polisen skulle hantera protesterna, men jag har inte sett de uppgifterna bekräftade. Det enda vi kan konstatera är att det skedde. Det var bara civil polis på plats, till att börja med.

USA har i V-dems mätningar rasat under Trumps presidentskap. 2016 låg landet på 17:e plats bland världens alla nationer. När böckerna stängdes för 2019 återfanns USA på plats 36.

Hur 2020 års placering blir vet ännu inte institutets ledning och hur de första dagarna av 2021 så småningom kommer att påverka rankningen av det som brukat kallas ”världens främsta demokrati” avgörs av de kommande veckorna, tror professorn i Göteborg.

– Efter attacken kom nationalgardet på plats. De mobiliserade till hundra procent och nu har arbetet inne i kongressen kunnat återupptas. Institutionerna stod pall. Men det värsta scenariot som jag kan se är ett lågintensivt inbördeskrig. Om grupperna återvänder beväpnade – som de varit vid tidigare demonstrationer. Det är nog inte speciellt troligt. Men det är inte heller uteslutet, säger Staffan I Lindberg.

Här kan du läsa fler texter från Göteborg och Västsverige

Ämnen i artikeln

Donald Trump
USA
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt