Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/den-domde-polismordaren-overklagar-inte/

SVERIGE

Den dömde polismördaren överklagar inte

Här sköts den 33-årige polismannen till döds. Till höger syns mopeden som han färdades på och hylsorna som hittades från vapnet som avlossats är också utpekade.
Här sköts den 33-årige polismannen till döds. Till höger syns mopeden som han färdades på och hylsorna som hittades från vapnet som avlossats är också utpekade. Foto: Polis

Den 17-årige pojken som dömts för mordet på en polis i Biskopsgården väljer att inte överklaga.

– Han har nöjdförklarat sig. Jag blev själv lite överraskad, säger 17-åringens advokat Hans Palm.

I fredags dömdes 17-åringen till åtta års fängelse för att ha skjutit ihjäl den 33-årige polismannen sent på kvällen den 30 juni i år i Biskopsgården. Han dömdes också för mordförsök på en person i ett konkurrerande kriminellt nätverk i området.

Pojken, som hela tiden har förnekat all form av inblandning i brotten, väljer att inte överklaga domen.

– Jag fick precis på mejlen att min klient har nöjdförklarat sig. Jag blev själv lite överraskad, säger Hans Palm på måndagseftermiddagen.

17-åringens försvarare, Hans Palm, säger att han själv blev förvånad över att den dömde polismördaren inte tänker överklaga.
17-åringens försvarare, Hans Palm, säger att han själv blev förvånad över att den dömde polismördaren inte tänker överklaga. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Hur kommer det sig att han inte överklagar?

– Det vet jag inte. Jag pratade med honom i fredags när domen kom och då bestämde vi att vi skulle höras senare i veckan och låta smälta det här lite.

Enligt Palm kan 17-åringens beslut ha att göra med att han suttit häktad med hårda restriktioner under fyra månader. På grund av sina låga ålder har han fått ta emot övervakade besök i häktet av anhöriga för att bryta isoleringen. Häktespersonalen har även spelat bordtennis och schack med honom.

– Om man nöjdförklarar sig har kriminalvården möjlighet att snabbare påbörja utplaceringen till en vanlig anstalt, vilket är en lättare tillvaro än att sitta häktad, säger Hans Palm.

Åklagaren Linda Wiking, som yrkade på minst tio års fängelse, har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen eller inte.

Läs mer:

17-åringen döms till åtta års fängelse för mordet på polismannen

Polismördarens mamma slipper betala skadestånd

Efter polismordet: Krav införs på reflexväst vid mopedpatrullering

Minuten som ledde fram till mordet på polismannen i Göteborg

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt