Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 03:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/den-skadade-eleven-flydde-in-pa-tidningsredaktion/

SVERIGE

Den skadade eleven flydde in på tidningsredaktion

Den misstänkte gärningsmannen greps av polis i ett klassrum på skolan.
Den misstänkte gärningsmannen greps av polis i ett klassrum på skolan. Foto: Anders Hansson

När en knivbeväpnad tonårspojke gick till attack i ett klassrum på en gymnasieskola i Kristianstad i måndags flydde elever in på Kristianstadsbladets redaktion. Bland dem fanns den pojke som knivskadades allvarligt.

– Vi tog hand om den skadade killen i väntan på ambulans, säger tidningens webbchef Maria Sällberg som var med.

Skolan där attacken inträffade ligger på våningen ovanför Kristianstadsbladets redaktion.

I måndags morse hörde de journalister som jobbade inne på redaktionen hur det spelades musik och dunsade från skolan ovanför dem.

– Bara någon minut senare hörde vi att det sprangs i en brandtrappa och vad jag uppfattade knackade det sedan på vår dörr. Några kollegor gick ut för att se vad som hände och mötte en kille som berättade att hans kompis blivit knivskuren. Sedan hittade kollegorna de andra personerna, bland annat den skadade, säger Maria Sällberg, webbchef.

Hon ringde SOS och fick veta att polisen redan var larmad.

– Flera kollegor tog hand om den skadade killen. Vår fotograf Lasse la killen i högläge, sedan tog jag över och höll honom sällskap, pratade med honom och såg till att han höll sig vaken, tills ambulanspersonalen kom och tog över.

Hur mådde pojken då?

– Han hade ont, det hade han. Men han var talbar.

Maria Sällberg.
Maria Sällberg. Foto: Privat

När ambulanspersonalen var på plats och tog hand om den skadade pojken satte sig Maria Sällberg vid datorn och började skriva. För samtidigt som en handfull chockade gymnasieelever behövde tas om han så pågick en av de större nyhetshändelserna i Kristianstad på länge, vilket redaktionen behövde rapportera om.

– Det var väldigt kluvet för man ska jobba samtidigt som man är mitt i händelsen. Men naturligtvis går personers liv först, så vi tog hand om pojkarna först. Vår fotograf Lasse tog hand om killen inledningsvis men lämnade sedan över för att kunna gå ut och ta bilder. När ambulanspersonalen kom satte jag mig vid datorn och började skriva.

Var ni rädda att gärningsmannen skulle komma in till er?

– Det är klart att man tänker den tanken, men polisen var väldigt snabbt på plats. Både på skolan och på redaktionen och till den skadade. Det var poliser överallt, väldigt snabbt.

Efter händelsen har de anställda erbjudits stöd via företagshälsan.

– Det var personer, både vittnen och poliser, kvar på redaktionen, länge så det tog lång tid innan det var som vanligt. Men efter att den skadade pojken hämtats av ambulans satte vi oss i ett kort möte och delade upp vem som gör vad, sedan jobbade vi på som vid andra stora nyhetshändelser, säger Maria Sällberg.

En tonårig pojke skadades allvarligt i attacken. En lärare skadades lindrigt.
En tonårig pojke skadades allvarligt i attacken. En lärare skadades lindrigt. Foto: Anders Hansson

Den elev som skadades allvarligt i attacken är kvar på sjukhus men har kunnat träffa sina klasskamrater och lärare digitalt, berättar Jenny Wahlberg, kommunikationschef på Academedia.

– Vår rektor åkte till sjukhuset i går med hans dator så han kunde träffa sin klass och lärare över Teams i går. De var såklart väldigt glada för att få se honom.

Hon säger att skolan har ett krisrum öppet för elever som behöver stöd.

– Det beskrivs som att det är en allvarlig men fin stämning på skolan, där elever och lärare äter lunch tillsammans och tar hand om varandra, säger hon.

Läraren som skadades lindrigt i attacken var tillbaka på skolan redan på måndagseftermiddagen.

Läs mer:

Misstänkta tonåringen var vän med Eslöv-gärningsmannen

Eleverna tillbaka i skolan efter knivdådet

Tonåring allvarligt skadad i knivdåd på gymnasieskola

Ämnen i artikeln

Skåne
Kristianstad
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt