Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/det-ar-viktigt-for-mig-att-att-vi-far-en-kvinnlig-statsminister/

SVERIGE

”Det är viktigt för mig att vi får en kvinnlig statsminister”

Foto: Anders Hansson

Socialdemokraternas starkaste valdistrikt i Sverige heter Herrgården och ligger i stadsdelen Rosengård i Malmö. Här fick Socialdemokraterna 79 procent av rösterna i riksdagsvalet.

DN har talat med människor i Rosengårds centrum om Magdalena Andersson och om turbulensen i svensk politik.

Anab Sahal
Anab Sahal Foto: Anders Hansson

Anab Sahal, jobbar på Rosengård men bor i centrum

– Det är viktigt för mig att att vi får en kvinnlig statsminister. När jag såg att hon blev statsminister så blev jag så glad. När hon sen inte var det längre, så tänkte jag: Nej, de har inte skött förhandlingarna med Miljöpartiet. Där gjorde Socialdemokraterna en miss. De kunde ha gett efter lite så att det inte blev så. Jag tycker att de ska upp ur sandlådan och ha respekt för varandra. Om man tittar bak i tiden, så har Socialdemokraterna gjort så mycket för Sverige. Men i dagens politik känns det som att de är dagisbarn som sitter i sandlådan. Ibland går de över till personangrepp. Det oroar mig.

Ahmad Khalaf
Ahmad Khalaf Foto: Anders Hansson

Ahmed Khalaf, Rosengård

– Jag såg att hon Socialdemokraternas ledare blev statsminister och att hon sen inte var det längre. Men jag förstod inte riktigt vad det var som hände. Jag har två barn och nu väntar jag på min fru som är inne på BVC för sista kollen, vi väntar ett tredje barn som ska komma när som helst nu. Hinner inte följa allt så noga nu.

Buran Fejzuli
Buran Fejzuli Foto: Anders Hansson

Buran Fejzuli, bor i Bunkeflo men hälsar ofta på vänner i Rosengård.

– Jag brinner för jämlikhet. Det finns en stor klyfta mellan rika och fattiga nu. Jag har kämpat som ensamstående pappa med fyra barn, min fru dog när hon bara var 35 år. Jag har sex vuxna barn nu som alla jobbar. Jag är mer åt vänster. Socialdemokraterna, när de började blanda med Centern och andra, det blev mycket åt höger. Jag kände inte igen S och jag gillade inte det. Jag hoppas det bara blir Socialdemokraterna som agerar själva som parti med Magdalena Andersson. Jag vill att hon ska bli statsminister. Hoppas, hoppas, hoppas att det går vägen!

Elena Dragancea
Elena Dragancea Foto: Anders Hansson

Elena Dragancea, Rosengård

– Det är inte komplicerat det här, det är politik! Men jag håller vad jag tycker för mig själv. Jag är inte politisk. Jag säger bara en sak: Lycka till Sverige, jag vill och hoppas att Sverige ska bli bra. Lycka till!

Reem Mnzalje
Reem Mnzalje Foto: Anders Hansson

Reem Mnzalje, Rosengård

– Idén om att ha en kvinnlig statsminister är bra. Men jag tycker kanske ändå att det ska vara en man som är statsminister. Ja jag tänker så, att män har större erfarenhet av att leda. Jag blev så förvånad att hon först blev statsminister och sen inte var det längre. Att man kan bli avsatt efter bara några timmar. Jag förstod inte att det var så det fungerade. Men det var väl så att hon inte accepterade budgeten va, hon ville höja pensionen eller något sånt.

Ghaleb Snaiter
Ghaleb Snaiter Foto: Anders Hansson

Ghaleb Snaiter, Rosengård

– Alla vet att det i Sverige finns jämlikhet mellan kvinnor och män. Igår när vi fick vår första kvinnliga statsminister så var det så bra – men när hon sen avgick så tänkte jag att det inte ger ett så bra intryck. Man tappar förtroendet lite. Jag visste inte exakt vad som hände, alla diskussioner om budget och så. Jag röstar på Socialdemokraterna. Inte för att jag vet allt vad deras parti handlar om. Men de främjar integration mellan olika människor. Det är det som får mig att tro på det de gör. För mig är det viktigt att ett parti arbetar för att bryta barriärer mellan människor.

Ämnen i artikeln

Skåne
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt