Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/det-har-ar-inte-riksdagen-demokraternas-agerande-doms-ut-av-flera-partier/

Sverige

”Det här är inte riksdagen” – Demokraternas agerande döms ut av flera partier

Partiet Demokraternas gruppledare Martin Wannholt.
Partiet Demokraternas gruppledare Martin Wannholt. Foto: Tomas Ohlsson

Det lokala Göteborgspartiet Demokraternas nyfikenhet på att prova lyckan i riksdagen fick på onsdagen ny uppmärksamhet – från motståndarsidorna.

– Martin Wannholt ger ju intryck av att ha siktet på den nationella nivån, sa Socialdemokraternas ledare.

– Vill man driva den frågan är det kanske bättre att man söker sig till riksdagen, sa Moderaternas företrädare.

Martin Wannholt själv, grundare av och gruppledare för uppstickarpartiet Demokraterna, skällde efter kommunstyrelsens sammanträde åt andra hållet:

Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg Jörgen Fogelklou.
Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg Jörgen Fogelklou. Foto: Jonas Lindstedt

– Kan regeringen sänka skatten med 13,5 miljarder har man väl resurser att se till att Göteborg får de 500 poliser som polischefen säger behövs, och inte bara de 320 som är på gång? Att vi inte kan få enighet i Göteborg om att tillskriva regeringen om detta är svagt. Vi behöver hjälp nu, sa han.

Kommunstyrelsesammanträdet visade upp ett ovanligt brett samförstånd mellan Wannholts parti och Sverigedemokraterna.

Göteborg behöver fler poliser. Det är alla överens om. Men bör Göteborgs stad även skriva brev till regeringen om detta? Om detta tvistar partierna. Denna bild är från stadsdelen Hisings Backa där gängkonflikten 20 augusti ledde till att en man skottskadades.
Göteborg behöver fler poliser. Det är alla överens om. Men bör Göteborgs stad även skriva brev till regeringen om detta? Om detta tvistar partierna. Denna bild är från stadsdelen Hisings Backa där gängkonflikten 20 augusti ledde till att en man skottskadades. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

De var ensamma överens i frågor som att säga nej till förslag om 1) Göteborgs interreligiösa center, nej till att 2) utreda den så kallade radikalnationalistiska miljön – SD och D ville även baka in även islamister och vänsterradikala, de 3) ville att kommunen ska be regeringen skärpa knivlagarna, 4) be regeringen placera fler poliser i Göteborg, 5) utreda om kommunen kan låna ut administrativ personal till polisen samt 6) helt stoppa bidragen till studieförbundet Ibn Rushd.

– Bara för att ett yrkande kommer från SD kan vi alltså inte säga ja till att skicka en uppmaning till regeringen? Vi står verkligen bakom de här besluten vi har röstat för i kommunstyrelsen i dag, sa Martin Wannholt.

Sverigedemokraternas gruppledare Jörgen Fogelklou myntade för sin del ett nytt uttryck i ett pressmeddelande: ”SociAlliansens ovilja att ta tag i trygghetsfrågorna i Göteborg är total”.

Andra partier ville i förslagen från Demokraterna snarare tolka in ett intresse för att i nästa val även försöka nå riksdagen. I lördags frågade DN Wannholt om partiet ämnar anmäla sig till riksdagsvalet 2022.

– Om så ska ske, så är det ett beslut som fattas längre fram. Rikspolitiken tar inte hand om Sverige. Självklart diskuterar vi redan vad som behöver förbättras från statens sida, svarade han.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius tillstod att flera av D-SD-förslagen är ”viktiga frågor i botten”.

– Men de kan och ska man jobba med i riksdagen. Men Martin Wannholt ger ju intryck av att ha siktet på den nationella nivån. Jag tycker att det är viktigt att det vi beslutar om här gäller sådant som vi har makt över. Jag är till exempel inte främmande för att kommunen sätter in ordningsvakter i fler områden.

Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel var en av alla som kritiserade Demokraternas och Sverigedemokraternas val av politisk arena för sina förslag.
Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel var en av alla som kritiserade Demokraternas och Sverigedemokraternas val av politisk arena för sina förslag. Foto: Tomas Ohlsson

Miljöpartiets Karin Pleijel sa att hon ”uppfattar det som att D och SD ser kommunstyrelsen som ett debattforum”, Vänsterpartiets Daniel Bernmar fyllde i: ”Om partier tycker att kommunstyrelsen ska vara en tankeverksamhet för riksfrågor är man på fel arena”.

Moderaternas Axel Josefson, ordförande i kommunstyrelsen, stämde in i kören:

– Det blir oseriöst att hantera frågorna så här. Vill man driva den frågan är det kanske bättre att man söker sig till riksdagen.

Det gjorde även KD:s Elisabet Lann, Liberalernas Helene Odenjung och Centerpartiets Emmyly Bönfors:

– Jag tycker att det är ganska allvarligt att driva frågor här som ligger på en nivå som vi inte har fått väljarnas förtroende för att göra, sa Lann.

– I realiteten vill de utöka det kommunala ansvaret. Det är ganska fascinerande tycker jag, att dessa partier tycker att kommunen ska göra ännu mer, ansåg Odenjung.

– Skulle vi använda kommunens tjänstemän för att bemanna polismyndigheten? De har annat göra. Vilka ska flyttas dit?, frågade sig Bönfors.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt