Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/det-har-partierna-lovat-om-regeringsbildningen/

SVENSK POLITIK

Det har partierna lovat om regeringsbildningen

Partiledarna under slutdebatten i SVT den 9 september.
Foto: Thomas Karlsson

Väljarna har sagt sitt och nu är det upp till partierna att bilda regering utifrån den nya mandatfördelningen.

Det här har partierna lovat och krävt av sina riksdagskollegor inför regeringsbildningen.

VAL 22

Socialdemokraterna

Det enda självklara regeringspartiet för Socialdemokraterna är dem själva.

S har lovat att aldrig bli beroende av Sverigedemokraterna. Men Magdalena Andersson säger sig vara beredd att samarbeta med alla andra riksdagspartier och har krävt ”färre låsningar” från andra partier.

Socialdemokraterna är öppna för att ha Centerpartiet och Miljöpartiet i en regering. Att ha Vänsterpartiet i regeringen sade sig Andersson vara tveksam till. I SVT:s partiledarutfrågning i slutet av augusti hänvisade S-ledaren till att vänsterpartister viftat med terrorstämplade PKK:s flaggor, vilket hon ansåg visade på ”bristande regeringsduglighet”. En liknande motivering gav en källa, centralt placerad i S, till DN i slutet av augusti.

Samarbetet med V har Magdalena Andersson däremot kallat för gott.

I SVT:s utfrågning föreslog hon även Liberalerna som regeringsparti. Den inbjudan har dock inte mötts upp av L.

Ulf Kristersson (M).
Foto: Roger Turesson

Moderaterna

Moderaterna har gått till val tillsammans med ett fyra partier stort gäng, som på papperet har varit överens om att M och KD är de självklara regeringspartierna.

Ulf Kristersson vill inte döpa eller beskriva sitt regeringsunderlag på något annat sätt än att de är på ”hans sida av politiken”.

Moderaterna vill inte ha med sig SD i regeringen. Däremot har Kristersson sagt att han vill ge SD ett ”seriöst inflytande”, vilket han sa i DN:s partiledarintervju i augusti.

Tilliten till Liberalerna är ännu inte återställd efter 2019 års januariavtal, har M-ledaren sagt. När Ulf Kristersson fått frågor om möjligheten för en M-KD-L-regering så har han också lyft de interna konflikterna i Liberalerna som en osäkerhet.

Sverigedemokraternas valvaka.
Foto: Thomas Karlsson

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna ska vara del av Ulf Kristerssons regeringsunderlag och har under valrörelsen varit öppna för att både vara i och utanför regeringen.

Jimmie Åkesson har dock blivit allt tydligare med att SD:s stöd kommer att kosta antingen en plats i regeringen eller ordentligt med sakpolitik, allt eftersom partiet växt i opinionen i relation till M.

Under valnatten, då det stod klart att hans parti av allt att döma blir större än M, sade Jimmie Åkesson att ”ett stort parti på riktigt”.

– Om det blir maktskifte kommer vi att ha en central position. Vår ambition är att sitta med i regeringen, sade han i talet.

https://twitter.com/annieloof/status/1568558955684667392

Centerpartiet

Centerpartiet kan tänka sig att sitta i en regering med S, förutsatt att politiken lutar åt mitten. Magdalena Andersson har enligt Annie Lööf ”den öppenhet och det ledarskap” som krävs av en statsminister. Men Vänsterpartiet får inte plats i regeringen om C får bestämma. En regering med V kommer inte att röstas fram, har Lööf lovat.

Helst av allt ser C-ledaren en regering i mitten. Hon har varit tydlig med att hon saknar den forna alliansen och har sagt att hon egentligen föredrar M framför S. Men det blir ingen regering med Moderaterna så länge den är beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Under valnatten sade Annie Lööf till TT att det nu vilar ”ett tungt ansvar” på Moderaterna och Socialdemokraterna att bilda ”stabila majoriteter” i mitten.

– Vi kommer att vara konstruktiva för att söka samarbeten, jag tycker nu att det ligger ett väldigt tungt ansvar både hos Moderaterna och Socialdemokraterna när det är bara en rösts övervikt att forma breda och stabila majoriteter så Sverige kan få en mandatperiod som är tryggare än den som varit, sade hon till TT.

Nooshi Dadgostar under Vänsterpartiets valvaka.
Foto: Magnus Hallgren

Vänsterpartiet

Vänsterpartiets kräver att få sitta i en socialdemokratisk regering. Nooshi Dadgostar har kallat det ett ”absolut krav” – men det är ett krav som Annie Lööf sagt att hon inte tar på allvar.

Under den gångna valrörelsen har Nooshi Dadgostar profilerat sig som en något mer svårkontrollerad samarbetspartner för Socialdemokraterna. För att V skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister förra året skrevs ett avtal med S, MP om pensioner och om formerna för en framtida regeringsbildning.

Dadgostar sade till SVD tidigare i september att avtalet självklart innebär att V ska få förhandla budget om de ingår i ett regeringsunderlag, något som Magdalena Andersson tycker är en ”mycket långtgående tolkning” av avtalet.

Samtidigt har V-ledaren sagt att partiet inte ska ägna sig åt att ställa ultimatum i valrörelsen. Dadgostar kan tänka sig att förhandla många frågor, även frågor om marknadsskolan som partiet går till val på.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna vill bilda regering med Moderaterna. Partierna har arbetat tätt under valkampanjen och verkar se varandra som självklara regeringspartner.

Precis som M vill KD inte ha Sverigedemokraterna i regeringen, inte heller om SD blir största parti. KD-ledaren Ebba Busch hänvisar i SVT:s partiledarutfrågning till att Jimmie Åkesson och hans parti ”inte kan det politiska hantverket” tillräckligt bra. Sverigedemokratiska tjänstemän på regeringskansliet är dock förhandlingsbart.

Ebba Busch har enligt egen utsago många röda linjer när politiken ska förhandlas i en regeringsbildning, men vilka vill hon inte säga. Hon har i flera intervjuer tryckt på sin erfarenhet av kommunpolitiken och hur det har gjort henne van vid politisk förhandling och uppgörelser.

Johan Pehrson (L).
Foto: Beatrice Lundborg

Liberalerna

Liberalerna vill vara del av Ulf Kristerssons regering, men har inte rakt ut krävt ministerposter. Liberalerna har accepterat att Sverigedemokraterna är med i samma underlag.

– Jag tycker att man ska göra allt för att inte diskriminera Sverigedemokraterna, sade Johan Pehrson till DN i slutet av augusti.

SD ska däremot inte få plats i regeringen, enligt Pehrson som kallar det en ”röd linje”.

I valkampanjen har L tryckt på att de behövs för att högerblocket ska få riksdagsmajoritet. De andra partierna i blocket har dock visat ett svalt intresse för L som regeringsparti.

Både partiets storlek och interna konflikter inom Liberalerna gällande närmandet till SD har lyfts fram som faktorer som gör dem mindre attraktiva i en regering. På valnatten ser det dock ut som att Liberalernas mandat kommer att bli viktiga för att få en riksdagsmajoritet.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi (MP).
Foto: Eva Tedesjö

Miljöpartiet

Miljöpartiet, som lämnade regeringen för ett drygt år sedan, vill nu återinträda i en S-regering. Partiet har sagt att de inte tänker stödja en regering de inte sitter i utan ser sig själv som en självklar del av en rödgrön regering.

MP är öppna för samarbete med både Centerpartiet och Vänsterpartiet. Miljöpartiet vill att alla partier i Magdalena Anderssons regeringsunderlag, S, V, C och MP, ska sitta i regering.

– Jag tycker att det är hög tid att samla det här gänget nu, sade Märta Stenevi till DN i slutet av augusti.

Per Bolund sade i SVT:s partiledarutfrågning att de fyra partierna, på många sätt så olika partierna, borde kunna hitta tillräckliga gemensamma nämnare och lyfter människosyn och värdegrund, samt önskan att satsa på grön omställning.

I valkampanjen har Miljöpartiet tryckt på att de behövs för en Socialdemokratisk regering, inte helt olikt Liberalerna som också de hoppas på taktikröster. Samma poäng gör MP i frågan om regeringsbildning.

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt