Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dibber-international-anmals-for-falsk-marknadsforing/

Sverige

Dibber international anmäls för falsk marknadsföring

Dibber international Sollentuna.
Dibber international Sollentuna. Foto: Beatrice Lundborg

I höstas startade Dibber international i Sollentuna undervisning i engelska utan att ha tillstånd.

Nu har skolan skickat ut ett reklamblad om att den erbjuder utbildning enligt det internationella programmet IB – trots att skolan inte är auktoriserad för det.

– Jag trodde knappt det var sant, säger föräldern Jonas Sandberg som anmält skolan för vilseledande marknadsföring.

Dibber international i Sollentuna skapade stora rubriker i höstas när skolan drog igång undervisning på engelska utan att ha tillstånd för det.

En grupp föräldrar vittnade hur det fick deras barn att må dåligt och anmälde den fristående grundskolan till Skolinspektionen.

Skolan fick senare avslag på sin ansökan om att få starta undervisning på engelska. Skolchefen Sara Lundberg sade att man hade gjort en ”jättemiss” och att ledningen tagit till sig den kritik som kom från Skolinspektionen om att man lyft fram den internationella inriktningen i alltför stor utsträckning.

Det var i slutet av december förra året. Nu marknadsförs skolan återigen som en internationell skola med IB-inriktning.

”Vi erbjuder en svensk grundskoleutbildning och en utbildning enligt IB-programmet”, står det i reklambladet som delats ut i området Norrviken i Sollentuna där skolan ligger.

Men skolan har inte hunnit genomgå den process som krävs för att den ska bli en auktoriserad så kallad International Baccalaureate-skola (IB).

Det betyder att de elever som eventuellt söker till hösten inte kommer att kunna få någon sådan internationell examen.

Jonas Sandberg är en av de föräldrar som har barn på skolan och som tidigare anmälde ledningen till Skolinspektionen.

Han blev förvånad när han fick den nya reklamlappen i brevlådan.

– Min första tanke var ”herregud, kan det vara möjligt att de kör samma sak igen”. Det känns nästan overkligt.

Jonas Sandberg är kritisk till att den nuvarande skolledningen kan fortsätta att driva skola eftersom han menar att den gång på gång har visat sig vara beredd att kringgå lagar och regler.

Jonas Sandberg har anmält Dibber international i Sollentuna till Konsumentverket
Jonas Sandberg har anmält Dibber international i Sollentuna till Konsumentverket Foto: Beatrice Lundborg

Han kontaktade Skolinspektionen. Men eftersom det den här gången handlar om marknadsföringen så hänvisades han till Konsumentverket där han på onsdagen lämnade in en anmälan om falsk marknadsföring.

Sara Lundberg, som är skolchef för Dibber i Sverige, tycker inte att skolan skickar ut missvisande information.

Är det inte fel att locka föräldrar och elever under förespeglingar att ni erbjuder en utbildning enligt IB-programmet när ni inte är auktoriserade?

– Nej, det är inte fel eftersom vi arbetar enligt IB:s riktlinjer och har tillstånd från IB att vara en kandidatskola, säger Sara Lundberg.

Men eftersom ni ännu inte är auktoriserade kommer ju inte eleverna att kunna få någon godkänd IB-examen?

– Inte i dagsläget, nej.

När skolan under hösten ansökte om att få undervisa på engelska och uppgav att den samtidigt skulle följa IB-läroplanen fick den avslag av Skolinspektionen.

Det fanns det en otydlighet i skolans beskrivning av hur den planerade undervisningen skulle gå till, och en risk att skolan skulle blanda olika läroplaner på ett felaktigt vis, enligt Skolinspektionen.

Adna Jetis är jurist vid Konsumentverket. Hon kan inte kommentera den anmälan som lämnats in, men säger att det kan strida mot god marknadsföringssed om en skola marknadsför verksamhet som den inte har tillstånd för.

– Det kan leda till att skolan förbjuds göra marknadsföring genom att förbudsföreläggande som ofta kombineras med vite.

Läs mer:

Elever i chock efter sommarlovet – lärarna pratade bara engelska

Beslut: Dibber international Sollentuna får inte undervisa på engelska

Ämnen i artikeln

Friskolor
Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt