Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/djurparksjarven-joplin-klarar-sig-fint-pa-rymmen/

SVERIGE

Djurparksjärven Joplin klarar sig fint på rymmen

En av järvarna från Nordens Ark, fångad på bild. Rymmerskan Joplin är dock fortfarande på fri fot.
En av järvarna från Nordens Ark, fångad på bild. Rymmerskan Joplin är dock fortfarande på fri fot. Foto: Erik Edvardsson/Nordens Ark

Efter ett helt liv i fångenskap har järvhonan Joplin under två månader provat på livet i det vilda. Sedan i mitten av maj är hon på rymmen från Nordens Ark och det går förvånansvärt bra för henne.

– Vi vet var hon är. Vi vet att hon lever. Men vi har inte fått tag i henne än, säger den zoologiska chefen på djurparken Ewa Wikberg.

Dygnet runt plingar det till i Ewa Wikbergs mobil. I jakten på järven Joplin har Nordens Ark satt upp en mängd sms-kameror i närområdet och varje gång ett vilt djur bryter ljusstrålen och utlöser tekniken tas en bild som skickas till den zoologiska chefens telefon.

Fram till nu – ingen järv.

– Nej, tyvärr. Men vi har helt säkra observationer på att hon håller sig kvar här i närheten och att hon är vid liv. Senast var det en före detta djurskötare som såg henne och vi har fått god hjälp av allmänheten med liknande observationer. Hon verkar trygg i sitt nya liv, säger Ewa Wikberg.

I skogarna runt Åbyfjorden där Nordens Ark ligger verkar Joplin ha hittat ett fungerande liv i det vilda.
I skogarna runt Åbyfjorden där Nordens Ark ligger verkar Joplin ha hittat ett fungerande liv i det vilda. Foto: Therese Patriksson/Nordens Ark

Joplin är född i fångenskap och har aldrig behövt jaga själv förr, men Ewa Wikberg är säker på att järven löser sin kosthållning även på rymmen.

– Hon kan äta allt. Fågelägg, trafikdödade djur, daggmaskar och insekter. I parken har vi ju gömt och hängt upp mat till henne på olika ställen, så hon är van vid att behöva leta föda.

Bohuslän har inga vilda järvar för övrigt, men i de svenska län som har det brukar endast renskötande samer ha problem med djuret.

– Järven skrämmer hjordarna och stressar djuren så det blir svårt att upprätthålla lösdriften, men för djur som hålls bakom elstängsel tror jag inte det är någon fara alls. Den här järven är ju dessutom aktivt tränad på att vara rädd för el, säger Ewa Wikberg.

En av järvvalparna på Nordens Ark förbereds för vägning. Alla djur som föds i parken tränas i att själva leta efter mat, och det verkar Joplin klara bra nu – även i skogen utanför.
En av järvvalparna på Nordens Ark förbereds för vägning. Alla djur som föds i parken tränas i att själva leta efter mat, och det verkar Joplin klara bra nu – även i skogen utanför. Foto: Jenny Magnusson/Nordens Ark

Den zoologiska chefen på Nordens Ark har gott hopp om att få tillbaks sin järvhona. Någon gång ska väl kamerorna få napp och då kan fällor sättas ut och spårhundarna aktiveras.

– Men hittills har jag bara lärt känna allt annat vilt som finns i området. Lite bättre än jag kanske hade önskat.

Hur då menar du?

– Ja, det är en ekorre som aktiverar en av kamerorna varje natt klockan tre till exempel. Och en skatfamilj som hela tiden triggar en annan, suckar Ewa Wikberg. Bara det senaste dygnet har jag fått 70 fotofällebilder, men ingen på det jag vill ha.

Läs fler nyheter från Västsverige här

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt