Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dn-fotgrafernas-basta-bilder-2020/

DN-fotografernas bästa bilder 2020

Covid-19, sillgrisslor, valet i USA, Vasaloppet och Iva i Skaraborg. Året 2020 har varit ett annorlunda år för människor över hela världen – och det syns också i DN-fotografernas bilder. Här har vi valt ut de bästa från året som gått.

Foto: Eva Tedesjö

Wilmington, november. Trumpsupportern Buck Knight följer det amerikanska valet på Chelsea Tavern i Wilmington, Delaware.

– Jag orkar inte med den här statistiken. Jag vill bara se de sista minuterna och sedan kan vi gå vidare, säger han.

Jag var helt ny på det (3D-skanning). Det enda jag visste var att det används av arkitekter och inom kriminaltekniska undersökningar. Men jag hade ingen aning om hur materialet skulle se ut konstnärligt. Jag gick in i det med en stor naivitet, säger Lap-See Lam.
Jag var helt ny på det (3D-skanning). Det enda jag visste var att det används av arkitekter och inom kriminaltekniska undersökningar. Men jag hade ingen aning om hur materialet skulle se ut konstnärligt. Jag gick in i det med en stor naivitet, säger Lap-See Lam. Foto: Fredrik Funck

Stockholm, september. Lap-See Lam rankas som en av Europas mest lovande unga konstnärer och hennes verk ingår i Moderna museets permanenta samling.

Tekniken är en central punkt i Lap-See Lams konstnärskap. Det började under studierna på Kungliga konsthögskolan när hon fick nys om att arkitekturavdelningen hade en 3D-skanner.

Se reportaget här: Lap-See Lam utforskar världen med kinakrogen som bas

Christian William Caroll säljer Trumpprylar i Orlando.
Christian William Caroll säljer Trumpprylar i Orlando. Foto: Anette Nantell

Orlando, februari. Längs en motorväg norr om Orlando säljer Christian William Caroll Trumpprylar i ett kvavt tält. Anhängare av presidenten tutar när de kör förbi.
Christian William Caroll liknar Trump vid Jesus.

– Oavsett vad Trump gör kritiseras och förlöjligas han. Så var det för Jesus också. Fram tills det att alla insåg att de hade misstagit sig. I slutändan kommer människor att inse hur illa de behandlar en man som bara försöker göra gott för sitt land.

Se reportaget: Trumps andliga vägledare Paula White: Fått uppdraget från Gud

Helmi Leis, 98 och Susanne Ek Karlsson, 55 har känt varandra i nästan sex år då Susanne jobbar inom hemtjänsten. ”Jag har sådan tur”, säger Helmi till Susanne, ”att just du är här just nu”.
Helmi Leis, 98 och Susanne Ek Karlsson, 55 har känt varandra i nästan sex år då Susanne jobbar inom hemtjänsten. ”Jag har sådan tur”, säger Helmi till Susanne, ”att just du är här just nu”. Foto: Lotta Härdelin

Skärholmen, maj. Helmi, 98, hade bara en enda önskan. Att få dö hemma, i lugn och ro i. Lyhördheten hos Susanne Ek Karlsson i hemtjänsten och sjuksköterskorna i ambulansen som kom hem till Helmi gav henne möjligheten att få sin sista vilja uppfylld.

– Vad ska jag till sjukhus och göra? Och vad gör det då, om jag dör? Jag är så gammal och krokig nu, så vad gör det…

Det sa Helmi strax innan hon gick bort, måndagen den 11 maj 2020.

Se reportaget: Helmi, 98: ”Låt mig bara få dö här hemma, vad ska jag till sjukhus att göra?”

Studentfirandet precis innan utspringet. Eleverna är utspridda på olika våningsplan och trappan är avstängd.
Studentfirandet precis innan utspringet. Eleverna är utspridda på olika våningsplan och trappan är avstängd. Foto: Alexander Mahmoud

Blackeberg, juni. I juni tog tusentals elever studenten efter en sista gymnasietid med hemundervisning. DN följde eleverna och lärarna i klass NA17C på Blackebergs gymnasium, under en vår som inte blev som någon av dem tänkt sig, men kanske inte blev lika hemsk som de befarade.

– Det blev bra trots omständigheterna. Det känns okej. Det gör det verkligen. För vi får vår studentdag, vi får vara med klassen, den närmaste familjen. Man får anpassa sig lite - men på köpet kommer vi att bli ihågkomna, säger Elisabeth Yohannes Getahun.

Se reportaget: Studenterna springer ut – men blir det till en ljusnande framtid?

Tre veckor gamla hoppar sillgrisslornas ungar rakt ut från klipporna om natten och landar på den steniga stranden. Forskare passar på att ringmärka ungarna på stranden.
Tre veckor gamla hoppar sillgrisslornas ungar rakt ut från klipporna om natten och landar på den steniga stranden. Forskare passar på att ringmärka ungarna på stranden. Foto: Beatrice Lundborg

Stora Karlsö, juli. Per-Arvid Berglund och Olof Olsson ringmärker sillgrissleungar som har hoppat från boet på klipporna. En medhjälpare kommer med en unge som har fångats in på stranden.

Stora Karlsö på Gotlands västkust är ett populärt resemål för turister, men när coronapandemin satte stopp för organiserade transporter till ön upptäckte forskarna en oväntad effekt – havsörnar tog över fågelparadiset och antalet sillgrisslor minskade kraftigt. Turister kan vara bra skydd för fågelkolonier, konstaterar forskarna.

Se reportaget: Coronakrisen fick oväntade följder i fågelkolonin på Stora Karlsö

Byggnaderna runt George Floyds minnesplats bär åtskilliga spår av sommarens protester.
Byggnaderna runt George Floyds minnesplats bär åtskilliga spår av sommarens protester. Foto: Eva Tedesjö

Minneapolis, oktober. Innocence och Lee'onnie är vana att tillbringa lediga stunder vid George Floyds minnesplats. Texten på gatan är en lång uppräkning av personer som fallit offer för rasism och polisbrutalitet.

Se reportaget: Slaget om kvinnorna i förorten

Längdskidåkaren Ebba Andersson.
Längdskidåkaren Ebba Andersson. Foto: Jonas Lindkvist

Östersund, februari. För första gången arrangerades en svensk-norsk längdtour med tävlingar i Östersund, Åre, Meråker och Trondheim. Ebba Andersson blev bästa svenska med en fjärdeplats totalt. Vädret ställde dock till det och den inplanerade 38 km långa sträckan mellan Storlien och Meråker kunde inte köras.

Se reportaget: Snöoväder stoppar historiska skidetappen

De koalor som fortfarande kan klättra har svårt att hitta mat efter bränderna. Koalorna brukar sitta i eukalyptusträden vars blad de äter. Elden har slukat största delen av trädodlingarna och dödat många koalor.
De koalor som fortfarande kan klättra har svårt att hitta mat efter bränderna. Koalorna brukar sitta i eukalyptusträden vars blad de äter. Elden har slukat största delen av trädodlingarna och dödat många koalor. Foto: Lotta Härdelin

Kangaroo Island, januari. 30.000 av de runt 50.000 koalorna på ön Kangaroo Island i Australien kan ha dött i skogsbränderna som ödelagt mer än halva ön. I ett tillfälligt fältsjukhus jobbar militärer med att hjälpa de koalor som räddats undan bränderna. Många av djuren är synbart traumatiserade och verkar deprimerade.

– De ligger bara ihoprullade med huvudet mot bröstet, säger veterinären Jessica Hoad.

Se reportaget: TV: Här får deprimerade koalor som överlevt bränderna hjälp

Demonstranter i Bakersfield, Kalifornien.
Demonstranter i Bakersfield, Kalifornien. Foto: Anette Nantell

Bakersfield, september. ”Black lives matter, black lives matter”. En liten ansamling människor står i en gatukorsning i centrala Bakersfield i Kalifornien och skanderar med hesa röster. Bilar som passerar demonstranterna tutar och vinkar uppmuntrande, alternativt hytter med nävarna i vredesmod.

Se reportaget: Är det här slutet för Kaliforniens amerikanska dröm?

Malin Broman, violinist och konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester.
Malin Broman, violinist och konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester. Foto: Nicklas Thegerström

Stockholm, september. Som violinist och konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester har Malin Broman länge varit ett känt namn i både det svenska och internationella musiklivet. Men det var i somras som hon plötsligt blev viral på nätet med ett videoklipp där hon spelar Mendelssohns oktett för stråkar – alldeles själv.

Se reportaget: ”Jag tror att väldigt många solister är introverta”

Camilla Thomsson på Begravningsbyråernas transportcentral.
Camilla Thomsson på Begravningsbyråernas transportcentral. Foto: Paul Hansen

Stockholm, maj. Fläktarna surrar lågmält i bårhuset. Ännu en transport med avlidna anländer. Snart är alla 32 facken fulla hos Begravningsbyråernas transportcentral. Det är noga och värdigt i minsta detalj. Personuppgifterna kontrolleras flera gånger innan bårsäckarna varsamt läggs in i kylfacken.

Camilla Thomsson delar ut identifikationslappar till personalen i tät klädsel som arbetar med de avlidna.

Se reportaget: Så har vägen för de döda ändrats under coronapandemin

Diagonalt övergångsställe vid korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan i Stockholm.
Diagonalt övergångsställe vid korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Stockholm, november. De första två diagonala övergångsställena i landet invigdes i Stockholm i oktober. Det första vid Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan i city samt Mikrofonvägen/Telefonvägen i Söderort. Tanken är att det ska underlätta framkomligheten för gående utan att störa bilister.

Belarus oppositionsledare Svjatlana Tsichanouskaja på besök i Stockholm i januari.
Belarus oppositionsledare Svjatlana Tsichanouskaja på besök i Stockholm i januari. Foto: Roger Turesson

Stockholm, januari. När hennes man kastades i fängelse för att ha ­utmanat diktatorn i presidentvalet, var hon hemma med två små barn. Kvinnor har inget i politiken att göra, ­hävdade presidenten. Då fattade hon sitt beslut.

– Det var kärleken till min man som fick mig att ställa upp i valet, säger Svjatlana Tsichanouskaja.

När oppositionsledaren är på besök i Stockholm får hon en present som hon sätter i sitt knä: världens starkaste flicka.

Se reportaget: ”Vår lilla dotter tror att hennes pappa är på tjänsteresa”

Vasaloppet har hotats av snöbrist vid ett flertal tillfällen, men det är bara 1932 och 1990 som man tvingats ställa in av den orsaken.
Vasaloppet har hotats av snöbrist vid ett flertal tillfällen, men det är bara 1932 och 1990 som man tvingats ställa in av den orsaken. Foto: Jonas Lindkvist

Gophus, februari. Det milda vintervädret och bristen på snö var ett stort orosmoln för årets upplaga av Vasaloppet. Bland annat tvingades arrangörerna korta ner banan för Nattvasan och Vasaloppet 45. Ett regnväder såg även ut att ställa till det vid Öppet Spår, men tack vare den tilltagande kylan lyckades man genomföra loppen.

Se reportaget här: Stigande temperaturer hotar Vasaloppets framtid

Elin Rombo, hovsångerska och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.
Elin Rombo, hovsångerska och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Foto: Magnus Hallgren

Stockholm, september. Elin Rombo, en av Sveriges enastående sopraner, som vågar mer än de flesta på scenen. I höstas landade hon huvudrollen som den avdankade prima donnan Régine.

Medan Régine helt fokuserar på sin förlorade röst och lever i drömmarna, kan Elin Rombo välja bland stora roller. Samtidigt som hon snickrar ett skafferi till köket, sätter upp en vägg så att det blir två rum till barnen och skyfflar 750 kilo grus som anlänt på gårdsplanen på morgonen några timmar innan hon ska in på repetition.

Se reportaget: På Kungliga Operan möter publiken den avdankade prima donnan Régine

”Jag är ju i riskgruppen, som 82-åring. Jag är född i SLUTET av -37 är jag noga med att säga... och jag har känt mig lite ensam efter att jag tvingats vara hemma mer. Den här mysiga fikastunden har varit ett avbrott i vardagen”, säger Mona Gustafsson.
”Jag är ju i riskgruppen, som 82-åring. Jag är född i SLUTET av -37 är jag noga med att säga... och jag har känt mig lite ensam efter att jag tvingats vara hemma mer. Den här mysiga fikastunden har varit ett avbrott i vardagen”, säger Mona Gustafsson. Foto: Anette Nantell

Sollentuna, mars. Mona Gustafsson och Lill Khasal bröt sin påtvingade ensamhet med en fika i trapphuset. Dottern Leila tog en bild av de båda 80-åringarna – och coronafikan blev snabbt viral.

– Fikastunden satte lite sprutt på vardagen - ett välkommet avbrott. Det var ett väldigt fint initiativ av Leila och vi kan kanske inspirera fler att göra likadant.

Se reportaget: De bryter ensamheten med coronafika i trapphuset

Barnkonserten Radioapan hade två slutsålda föreställningar som senare fick ställas in på grund av den rådande pandemin.
Barnkonserten Radioapan hade två slutsålda föreställningar som senare fick ställas in på grund av den rådande pandemin. Foto: Thomas Karlsson

Stockholm, mars. Det är tyst i Berwaldhallen. Publiken består av ett antal utspridda kameror som senare ska spela in den slutsålda barnkonserten Radioapan.

Musikernas steg klapprar över scenen. De sätter sig på sina stolar och börjar spela. Berwaldhallen fylls av toner från Bachs klassiska verk Air, lokalen fylls av ett vemod. Vackra symfonier framförd utan publik.

Efter en lugnare sommar och inledning på hösten ökade antalet inlagda covidpatienter på flera håll i Sverige i oktober. Så även i Skaraborg.
Efter en lugnare sommar och inledning på hösten ökade antalet inlagda covidpatienter på flera håll i Sverige i oktober. Så även i Skaraborg. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Skaraborg, oktober. I Göteborg varnas det för den kommande andra covidvågen. I Skaraborg menar vårdpersonal som DN talat med att den redan slagit till.

– Skillnaden nu är att patientflödet kom så väldigt fort, säger Åsa Appelqvist, narkos- och intensivvårdöverläkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Se reportaget här: De väntar inte längre på andra vågen – den har redan sköljt in

En demonstrant i Beirut kastar tillbaka en tårgasbehållare mot kravallpolisen.
En demonstrant i Beirut kastar tillbaka en tårgasbehållare mot kravallpolisen. Foto: Lisa Mattisson

Beirut, augusti. När den inledande chocken lagt sig utbyttes känslan hos många libaneser till ilska mot det politiska styret, som ses som ansvarigt för den massiva explosionen som drabbade staden i augusti.

När regimkritiska demonstranter tog till gatorna svarade libanesisk kravallpolis med tårgas.

Se reportaget: Demonstranterna på Beiruts gator

Irmela Mensah-Schramm rensar det offentliga rummet från hatpropaganda. Hon målar över hakkors, Hitlerhyllningar och högerextrema symboler. Oftast i form av hjärtan. ”Man måste göra någonting, annars kommer samhället aldrig att bli bättre”, säger hon.
Irmela Mensah-Schramm rensar det offentliga rummet från hatpropaganda. Hon målar över hakkors, Hitlerhyllningar och högerextrema symboler. Oftast i form av hjärtan. ”Man måste göra någonting, annars kommer samhället aldrig att bli bättre”, säger hon. Foto: Lisa Mattisson

Berlin, januari. Hon kallas för ”sprejmormor” och har flera gånger dömts för skadegörelse. Sedan 35 år målar Irmela Mensah-Schramm, 74, graffiti över nazistsymboler och högerextrem propaganda.

– Jag är en återfallsförbrytare, säger hon.

Se reportaget: Därför blev ”sprejmormor”, 74, återfallsförbrytare

Polarbröds nuvarande koncern-vd Karin Bodin vid resterna av den nedbrunna fabriken. Det som började som ett litet familjeföretag och blev ett imperium har stark anknytning till Älvsbyn.
Polarbröds nuvarande koncern-vd Karin Bodin vid resterna av den nedbrunna fabriken. Det som började som ett litet familjeföretag och blev ett imperium har stark anknytning till Älvsbyn. Foto: Barzan Dello

Älvsbyn, augusti. När Polarbröds fabrik brann i augusti, var det inte bara bröden som brändes. Ett stycke svensk företagshistoria, som långsamt byggts på i över hundra år, försvann.

Det här blir det verkliga eldprovet, bokstavligen, säger koncernchefen. Ett nytt bageri ska byggas upp i Älvsbyn efter branden.

Se reportaget: Älvsbyn är ännu förlamad av branden – men fabriken ska byggas upp igen

Energin och entusiasmen är påtaglig, och många av de förbisusande bilarna tutar uppmuntrande. Flera av flaggbärarna dansar till den dånande hiphopmusiken.
Energin och entusiasmen är påtaglig, och många av de förbisusande bilarna tutar uppmuntrande. Flera av flaggbärarna dansar till den dånande hiphopmusiken. Foto: Daniel Costantini

Palm Beach, oktober. Bara timmar återstår tills vallokalerna öppnar i USA. Republikanerna i detta demokratiskt dominerade valdistrikt har organiserat en flaggaktion. Några hundra anhängare till Trump har ställt sig på en viadukt med stora USA-flaggor och banderoller med texten ”Make America Great Again”.

”Det var först när jag var tolv år som jag hörde ordet bög och insåg att det finns – jag finns. Och om ordet finns, så finns det väl flera. Jag var inget ensamt ufo.”
”Det var först när jag var tolv år som jag hörde ordet bög och insåg att det finns – jag finns. Och om ordet finns, så finns det väl flera. Jag var inget ensamt ufo.” Foto: Nicklas Thegerström

Göteborg, september. Värmlänningen Lars Gårdfeldt vågade aldrig tro att han skulle kunna bli präst. Än mindre en präst som öppet sa att han var bög. Ännu mer otänkbart var det att han skulle kunna bli en homosexuell präst som gifte sig – i kyrkan – med mannen han älskade. Och han kunde verkligen, verkligen inte tro att de två tillsammans skulle kunna bli föräldrar.

Men allt det hände. Ändå kämpar han allt oftare med orken att fortsätta vara präst.

Se reportaget: Lars Gårdfeldt vågade aldrig tro att han skulle kunna bli präst – ändå tappar han tron nu

Peder Fredricson och hästen Sienna njuter av den varma hösten och passar på att rida utomhus så länge vädret tillåter.
Peder Fredricson och hästen Sienna njuter av den varma hösten och passar på att rida utomhus så länge vädret tillåter. Foto: Anders Hansson

Grevlundagården, november. En av ridsportens styrkor är att åldern inte begränsar en elitkarriär. 48-årige Peder Fredricson har kämpat hela sitt liv för att nå världstoppen. Där vill han stanna kvar. Pandemin må ha ändrat spelplanen, men Fredricson blickar framåt med hopp.

– Jag tänker inte släppa ifrån mig det här livet frivilligt. Har man bra hästar håller de en ung och motiverad, säger Peder med ett skratt.

Se reportaget: Fredricsons miljontapp – prispengarna har minskat med 90 procent

Ämnen i artikeln

Polarbröd
USA
Fotografi
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 25
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 25 Jag var helt ny på det (3D-skanning). Det enda jag visste var att det används av arkitekter och inom kriminaltekniska undersökningar. Men jag hade ingen aning om hur materialet skulle se ut konstnärligt. Jag gick in i det med en stor naivitet, säger Lap-See Lam.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 25 Christian William Caroll säljer Trumpprylar i Orlando.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 25 Helmi Leis, 98 och Susanne Ek Karlsson, 55 har känt varandra i nästan sex år då Susanne jobbar inom hemtjänsten. ”Jag har sådan tur”, säger Helmi till Susanne, ”att just du är här just nu”.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 25 Studentfirandet precis innan utspringet. Eleverna är utspridda på olika våningsplan och trappan är avstängd.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 25 Tre veckor gamla hoppar sillgrisslornas ungar rakt ut från klipporna om natten och landar på den steniga stranden. Forskare passar på att ringmärka ungarna på stranden.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 25 Byggnaderna runt George Floyds minnesplats bär åtskilliga spår av sommarens protester.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 8 av 25 Längdskidåkaren Ebba Andersson.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 9 av 25 De koalor som fortfarande kan klättra har svårt att hitta mat efter bränderna. Koalorna brukar sitta i eukalyptusträden vars blad de äter. Elden har slukat största delen av trädodlingarna och dödat många koalor.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 25 Demonstranter i Bakersfield, Kalifornien.
Foto: Anette Nantell
Bild 11 av 25 Malin Broman, violinist och konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 12 av 25 Camilla Thomsson på Begravningsbyråernas transportcentral.
Foto: Paul Hansen
Bild 13 av 25 Diagonalt övergångsställe vid korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 14 av 25 Belarus oppositionsledare Svjatlana Tsichanouskaja på besök i Stockholm i januari.
Foto: Roger Turesson
Bild 15 av 25 Vasaloppet har hotats av snöbrist vid ett flertal tillfällen, men det är bara 1932 och 1990 som man tvingats ställa in av den orsaken.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 16 av 25 Elin Rombo, hovsångerska och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 17 av 25 ”Jag är ju i riskgruppen, som 82-åring. Jag är född i SLUTET av -37 är jag noga med att säga... och jag har känt mig lite ensam efter att jag tvingats vara hemma mer. Den här mysiga fikastunden har varit ett avbrott i vardagen”, säger Mona Gustafsson.
Foto: Anette Nantell
Bild 18 av 25 Barnkonserten Radioapan hade två slutsålda föreställningar som senare fick ställas in på grund av den rådande pandemin.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 19 av 25 Efter en lugnare sommar och inledning på hösten ökade antalet inlagda covidpatienter på flera håll i Sverige i oktober. Så även i Skaraborg.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 20 av 25 En demonstrant i Beirut kastar tillbaka en tårgasbehållare mot kravallpolisen.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 21 av 25 Irmela Mensah-Schramm rensar det offentliga rummet från hatpropaganda. Hon målar över hakkors, Hitlerhyllningar och högerextrema symboler. Oftast i form av hjärtan. ”Man måste göra någonting, annars kommer samhället aldrig att bli bättre”, säger hon.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 22 av 25 Polarbröds nuvarande koncern-vd Karin Bodin vid resterna av den nedbrunna fabriken. Det som började som ett litet familjeföretag och blev ett imperium har stark anknytning till Älvsbyn.
Foto: Barzan Dello
Bild 23 av 25 Energin och entusiasmen är påtaglig, och många av de förbisusande bilarna tutar uppmuntrande. Flera av flaggbärarna dansar till den dånande hiphopmusiken.
Foto: Daniel Costantini
Bild 24 av 25 ”Det var först när jag var tolv år som jag hörde ordet bög och insåg att det finns – jag finns. Och om ordet finns, så finns det väl flera. Jag var inget ensamt ufo.”
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 25 av 25 Peder Fredricson och hästen Sienna njuter av den varma hösten och passar på att rida utomhus så länge vädret tillåter.
Foto: Anders Hansson